Florence podporuje  
Zpět na přehled aktualit

Florence plus

Dieta při dně a hypercholesterolemii

Datum: 27. 6. 2019
Dieta při dně a hypercholesterolemii

Pacienti ohrožení dnou jsou často současně obézní, mají diabetes a hypercholesterolemii,a jsou tedy významně ohroženi kardiovaskulárními příhodami. U těchto pacientů je třeba dietní opatření cílená na snížení cholesterolu v krvi vysvětlit podrobněji, neboť obecné doporučení diety zaměřené pouze na snížení krevních tuků by mohlo způsobit záchvat dny.

 

V současnosti je přes 50 % všech úmrtí v České republice způsobeno srdečně-cévními onemocněními, především infarkty myokardu. Základem prevence těchto onemocnění jsou vždy dietní opatření s cílem snížit koncentraci nebezpečných tuků, především cholesterolu,v krvi. Zásadní je omezení živočišných tuků ve stravěa jejich nahrazení tuky rostlinnými. Řada jídel je považována za nevhodná, řada jídel je naopak doporučována.

Ohromnou výhodu dietních opatření je, že na rozdíl od ostatních léčebných postupů nemají téměř žádné nežádoucí účinky. Jistouvýjimkou jsou pacienti s dnou, tedy s vysokou krevní koncentrací kyseliny močové, která za určitých okolností může způsobit záchvatovitý a velice bolestivý otok některého kloubu, nejčastěji palce u nohy. Pacienti ohrožení dnou jsou často současně obézní, mají diabetes a takéhypercholesterolemii – jsou tedy významně ohroženi kardiovaskulárními příhodami. U těchto pacientů je třeba dietní opatření cílená na snížení cholesterolu v krvi vysvětlit podrobněji, neboť obecné doporučení diety zaměřené pouze na snížení nebezpečných krevních tuků by mohlo způsobit záchvat dny.

Dieta u pacientů ohrožených dnavým záchvatem se řídí pravidly kombinace diabetické diety v redukční úpravě s omezením purinů, živočišných tuků a cholesterolu. V těchto případech je vždy potřeba konzultovat optimální formu diety, výběr potravin a následnou úpravu jídelníčku s nutriční terapeutkou.

Strava má být střídmá, biologicky vyvážená, ve vhodném poměru živin s přiměřenou energetickou hodnotou. Rozložení stravy se doporučuje v cca 3–4hodinových intervalech, se zamezením hladovění nebo nadměrnémupřejídání. Součástí každého hlavního jídla by měla být zelenina (s výjimkou luštěnin, špenátu atd. –viz tabulku) a ovoce v celkovém množství cca 500–600 g denně.

Velký důraz je kladen také na dostatečný příjem tekutin.Aby se kyselina močová mohla z těla dobře vylučovat, je třeba přijmoutv průběhu celého dne 2–3 litrytekutin. Vhodnými nápoji jsou stolní vody, čaje, ovocné šťávy, alkalické minerální vody.

Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pravidelná konzumace piva. Možný je příjem menšího množství vína/vinného střiku (1 dcl denně).

V akutním stavu (klasický dnavý záchvat) je třeba přísně omezit puriny v jídelníčku, vyloučit pikantní, kořeněné pokrmy a volit potravinys velmi nízkým nebo žádným obsahem purinových látek. V tomto období jsou vhodná lehká zeleninová jídla (opět s výjimkou luštěnin, špenátu atd.), netučné mléčné výrobky a důsledné dodržování pitného režimu.

Potraviny s vysokým obsahem purinů (tučně zvýrazněny jsou potraviny, které sečasto doporučují jako vhodné k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ale současně jsou nevhodné u pacientů s dnou)

RYBY A RYBÍ VÝROBKY:

ryby, rybí konzervy, nakládané ryby, olejovky, sardelová pasta, očka, slanečky, jikry, kaviár

MASO A MASNÉ VÝROBKY:

kuřecí maso, krůtí maso, králičí maso, masomladých zvířat (telecí, jehněčí), nakládaná masa, uzeniny, slanina

VNITŘNOSTI:

brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, jazyk, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty

OSTATNÍ:

čočka, hrách, fazole, špenát, reveň, červená řepa, čokoláda, kakaový prášek, droždí, fíky, kořeněné, zrající a plísňové sýry

KOŘENICÍ SMĚSI A KONCENTRÁTY:

silné masové vývary –masové bujony, maggi, sójová omáčka, chilli a kari koření, grilovací koření, pikantní omáčky a dresinky

 

PRO PACIENTY S DNOU OBECNĚ PLATÍ, ŽE:

• množství tuku v dietě má představovat 25–35 energetických procent

• nasycené mastné kyseliny (především živočišné tuky) mají tvořit méně než 1/3 z tohoto množství

• udržování normální tělesné hmotnosti je požadavek nacelý život

• nezbytná je dostatečná pohybová aktivita

Nevhodné potraviny: 

· ryby – kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky

· kvasnice – kynuté a celozrnné pečivo

· uzeniny, játrové paštiky, jaternice, jelita

· vnitřnosti – brzlík, ledvinky, játra, mozeček, plíce, slezina, dršťky

· nakládaná masa v kořeněných směsích

· zvěřina, mladé maso (telecí apod.)

· koření – chilli, feferonky,pepř, kari, sójová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen

· mák, želatina

· zrající plísňové sýry

· luštěniny – čočka, fazole, hrách

· čokoláda, kakao, kofein

· rebarbora, špenát, červená řepa

 

Vhodné potraviny:

· ovoce – třešně, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče

· zelenina – celer, cuketa, lilek, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo

· houby

· tmavé pečivo, knäcke brot, suchary

· sušenky, bábovka, croissant, perník, závin

· zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka

· puding, zmrzlina

· mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty

· vejce

· bezvaječné těstoviny, jáhly, pohanka, rýže

· bílé konzervované fazole

· džem, med, rozinky, mandle

· hořčice

· koroptev, krůta, holub, králík, zajíc

· ryby – lín, sumec, platýz, úhoř

· pito, pivo a přírodní víno jen v omezeném množství

 

 
  • tisk
  • předplatit si