Číslo 3 / 2011
Geriatrie. Výživa u lidí s demencí z pohledu ergoterapeuta
K tématu, o němž již bylo napsáno mnoho stran z mnoha různých úhlů, bych chtěla přispět pár postřehy ze svého pohledu – pracuji 13 let jako ergoterapeutka v denním stacionáři pro seniory s demencí. Pro ergoterapeuta je stěžejním prvkem jeho práce klientova soběstačnost, v našem případě soběstačnost při jídle u člověka trpícího demencí. S jakými problémy se v této souvislosti můžeme nejčastěji setkat?
V důsledku poškození mozku chorobným procesem se často objevuje tzv. apraxie, kdy nemocný nezvládá jednoduché manuální činnosti, nezvládá používat běžné nástroje a pomůcky, mimo jiné i jídelní příbor.
U poměrně značného procenta lidí se objevuje třes rukou, a to buď v důsledku pokročilé fáze demence, nebo např. vlivem parkinsonského syndromu, který bývá ve stáří poměrně častý. Třes samozřejmě také negativně ovlivňuje soběstačnost při jídle, nemocní pak nemohou dobře nabrat jídlo z talíře. Také kognitivní funkce jsou často již natolik deteriorovány, že nemocný neví, co má s jídlem dělat. U některých lidí zase najdeme opačný extrém – mají v důsledku nemoci „odbrzděnou“ potřebu jídla a jedí vše, co najdou, i to, co není jejich a hlavně třeba i to, co není k jídlu, čímž ohrožují své zdraví. V pokročilejších stadiích demence přicházejí obtíže s polykáním. Neméně problémů bývá s chrupem, které se zdaleka netýkají jen lidí s demencí. Ve vyšším věku už má málokdo zuby vlastní, většina lidí nosí zubní protézu a zkušenosti bohužel ukazují, že málokdo ji má udělanou dobře. Někdo si také na protézu těžko zvyká, může mu způsobovat až nevolnost nebo zvracení. Další častý jev u lidí v pokročilé fázi demence – často si protézu vyndávají a čistí na veřejnosti, neboť si již neuvědomují, že to společensky není vhodné. Celkové ochabnutí svalů u nemocných také způsobí, že např. již nezvládnou udržet v ruce hrnek plný tekutiny.
Vše, co bylo popsáno, způsobí:
• že nemocný jí dlouho a personál na něj leckdy spěchá, což on vycítí;
• jí málo, protože některé druhy jídla mu způsobují problémy;
• to vše vede k ubývání na váze, a tedy i zhoršování celkového zdravotního stavu.
Vhodná opatření
Důležité je sledování váhy v pravidelných intervalech (např. jednou za měsíc), aby nedocházelo k extrémním výkyvům, ať již ve smyslu hubnutí (častější varianta), nebo přibírání na váze (méně častá varianta). V případě, že jsou tyto výkyvy výrazné, je nutná jejich analýza.
Leckteré potíže při soběstačnosti mohou pomoci odstranit různé pomůcky. Např. speciální talíř, který dlouho drží původní teplotu, pokud nemocný jí dlouho (příp. dodatečné ohřátí v mikrovlnné troubě). Užitečný může být také speciální talíř, který je na jedné straně mělký a na druhé straně hluboký (svislý), což usnadňuje soběstačnost lidem, kteří trpí třesem (o svislou stranu talíře si mohou opřít lžíci, takže se jim jídlo lépe nabírá). Použít lze rovněž upravené příbory pro lepší úchop, které mají širší, popř. zahnuté rukojeti, když klient nezvládá pohyb ruky v zápěstí. Samozřejmostí jsou uzpůsobené hrnečky např. s náustkem, většinou plastové, ale dnes již mají tyto pomůcky lákavý design, nebo použití obyčejného brčka k usnadnění napití.
Další opatření se týkají úpravy jídla takovým způsobem, aby soběstačnost lidí s demencí byla co nejdéle zachována. Je vhodné upravit jídlo (přímo před nemocným) na malé kousky tak, aby je mohl jíst samostatně lžící, popř. vidličkou jen jednou rukou. To se může týkat i lidí po cévní mozkové příhodě, kterým zůstala jedna ruka plegická nebo paretická a jsou schopni jíst jen jednou. V dalších fázích onemocnění je vhodné podávat co nejčastěji jídlo, které se běžně jí rukama (např. bramborák, různě upravené pečivo např. s pomazánkami atd.). Důležitá je také možnost opláchnout si bezprostředně po jídle zubní protézu (na diskrétním místě, ale třeba pod dohledem personálu). V žádném případě není dobré na klienty při jídle pospíchat, ponechme jim dostatek času, aby nebyli stresováni. Krmení klienta personálem by měla být až poslední možnost, když byly všechny ostatní již vyčerpány. Je výhodné spolupracovat s rodinou nemocného, která ho zná lépe než my, a individuálně každému v rámci možností vyjít vstříc, co se zvyklostí při jídle týká.
Další postřehy z praxe
V našem denním stacionáři se nám např. osvědčilo podávat klientům, kteří mají problémy sníst polévku lžící z hlubokého talíře, polévku v hrnečku – nemocný ji téměř vždy zvládne bez problémů vypít, popř. mu pak pomůžeme vyjíst lžící zbylé větší kousky.
Dále se nám osvědčilo brát jídlo a společné stolování jako společenskou událost (můžeme k němu třeba pustit i nepříliš hlasitou hudbu). Nemocný může mít se soběstačností při jídle větší problémy doma, ale v zařízení (stacionáři), kde sedí u stolu s více lidmi, kteří se také věnují jídlu, je to pro něj stimulující – napodobuje ostatní a ve výsledku se vlastně nají sám. Setkáváme se s tím v denním stacionáři často, rodinní příslušníci nám říkají, že musí doma nemocného krmit, a u nás je přitom téměř soběstačný.
Pro personál není nijak velkou zátěží, zjistí-li si (od klientů, rodiny apod.), jaká jídla klienti nemají rádi, a pokud je toto jídlo na jídelníčku, v rámci možností nabídnout jinou alternativu. Je to sice zdánlivá drobnost, ale pro člověka s demencí důležitá věc, kterou ocení.
Požitek z jídla
O požitek z jídla bychom neměli ochudit ani lidi trpící demencí – i když to může vypadat, že takovéto věci nevnímají, je to pouze zdánlivé. Dobré jídlo je jedna z mála možností, jak jim můžeme zpříjemnit život. To znamená, aby měli možnost „jíst“ všemi smysly – vnímat také vůni připravovaného pokrmu a vidět, že jídlo na talíři pěkně vypadá, je lákavě upravené, popř. doplněné kouskem zeleniny atd.
Je třeba si uvědomit, že staří lidé příliš nemilují moderní kuchyni a experimenty v jídle, ale spíše „starou dobrou klasiku“, tedy jídlo prověřené generacemi, které jedli po celý život a hlavně v dětství – do této doby se ve stáří a zejména během onemocnění demencí ve svých myšlenkách často vracejí. Zkušenosti nám také ukazují, že staří lidé mají velice rádi sladké moučníky. Ty je nejvhodnější podávat třeba jako odpolední svačinu nebo ke kávě.
Příprava jídla jako jedna z forem aktivizace
Terapeutické vaření (pečení) je jednou z oblíbených možností aktivizace u lidí s demencí. Využívá se přitom dovedností, které máme uložené v dlouhodobé paměti a které jsou natolik zautomatizované, že ani lidem v pokročilé fázi onemocnění nečiní potíže a zvládají je. Navíc je jídlo připravováno v jejich bezprostřední blízkosti, klienti mohou lépe vnímat vůně, atmosféru atd. Trénují se tak určitým způsobem i kognitivní funkce – např. je nutné dodržet určitý pracovní postup, práce se musí zorganizovat, potřebujeme určité potraviny, musíme je zvážit atd. Nemocní jsou v rámci svého přiděleného úkolu nuceni spolupracovat, a tak více komunikovat. Na rozdíl od některých jiných činností, u vaření nebo pečení není nikdy problém s motivací, všichni, dokonce i muži, ochotně nabízejí pomoc. Tuto formu aktivizace lze také snadno spojit s reminiscenční terapií – můžeme např. společně vzpomínat na dřívější oblíbená jídla, klienti rádi přispívají i vlastními zkušenostmi a recepty (v některých seniorských zařízeních dokonce takovéto recepty posbírali a vydali jako kuchařku, každý „přispěvatel“ pak dostal svůj výtisk). Následnou konzumaci společně připraveného jídla lze pak pojmout jako příjemné posezení s povídáním, hudbou, kávou, čajem atd. V našem zařízení se nám nejvíce osvědčilo pečení moučníků (občas zkoušíme i diabetické) nebo výroba bramboráků.
I u lidí s demencí bychom měli mít na paměti jejich důstojnost a předkládat jim chutná jídla v takové formě, abychom jim jídlo usnadnili. Měli bychom jim individuálně vyjít vstříc tak, aby jídlo pro ně nebyla pouze nutnost, ale příjemná záležitost, kterých již ve svém životě nemají mnoho.
Mgr. Jitka Suchá, Gerontologické centrum, Praha
Fota archiv Gerontologického centra
Další články v tomto čísle
- Jedině možně rozumně
- Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče
- Jak potřebná je prevence pracovního násilí?
- Základy praktické terminologie pro sestry
- Nursing Times, 2010, 106, č. 32, 41, 43
- Akutní myeloidní leukémie u 54leté pacientky
- Ošetrovateľská starostlivosť o dieťa s mechanickou poodporou srdca ECMO na OAIM
- Ochrana zranitelných dospělých – systém britské péče
- Starostlivosť o spirituálne potreby nevyliečitelne chorých a zomierajúcich
- Anglická diabetologická terminologie