Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Z kongresu ASCO – nové přístupy k prevenci zhoubných nádorů

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Jan Kulhavý
Z kongresu ASCO – nové přístupy k prevenci zhoubných nádorů

Kouření a obezita jsou dvě významné, přitom však preventabilní příčiny vzniku onkologických onemocnění. Proto jim byla věnována pozornost i během letošního červnového výročního zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO), celosvětově největšího setkání odborníků na léčbu nádorových onemocnění.

Za přelomové označili mnozí účastníci výročního zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO – American Society of Clinical Oncology), s nimiž jsme měli možnost v Chicagu hovořit, zařazení tématu role elektronických cigaret (e-cigaret) v procesu odvykání kouření a snižování škod způsobených užíváním tabáku – a to přímo do hlavního programu kongresu. Prof. Ann McNeillová, PhD, z King‘s College London a prof. Kenneth E. Warner, PhD, z University of Michigan School of Public Health v průběhu edukačního bloku uvedli, že jsou k dispozici přesvědčivé důkazy o významně nižším obsahu škodlivých látek (nižším relativním riziku) u e-cigaret oproti konvenčním cigaretám.


„Vyměň, abys přestal“ – využití e-cigaret založené na důkazech

Prof. McNeillová zrekapitulovala výsledky metaanalýzy 413 studií, kterou vypracoval tým King‘s College London pro potřeby anglické vlády. Na buněčných liniích, zvířatech i lidských dobrovolnících byly měřeny úrovně biomarkerů spojených s rizikem vzniku rakoviny, respiračních a kardiovaskulárních onemocnění při užívání e-cigaret a při kouření běžných cigaret. Výsledkem byla významně nižší míra vystavení uživatelů e-cigaret působení škodlivých látek ve srovnání s kouřením (snížení relativního rizika). Zároveň nebylo oproti kouření tabáku zaznamenáno žádné významné zvýšení biomarkerů toxicity po krátkodobém pasivním vystavení aerosolu z e-cigaret u osob, které samy nekouří ani neužívají e-cigarety.

To znamená, že e-cigarety mohou být využívány u dospělých kuřáků, u kterých selhaly pokusy o odvykání, jako prostředek na cestě k úplné abstinenci. Naopak není přípustné propagovat je u nekuřáků a zejména dětí a mladistvých jako nějakou „zdravější“ formu kouření, protože i při sníženém množství obsahu škodlivých látek je jejich absolutní riziko oproti nekouření samozřejmě vyšší.

Jak dále uvedla prof. McNeillová, e-cigarety s obsahem nikotinu jsou podle studií a dat z anglické populace při odvykání kouření úspěšnější než prostředky substituční nikotinové terapie (nikotinové žvýkačky nebo náplasti). To vedlo anglickou vládu k tomu, aby svou kampaní Swap to Stop (Vyměň, abys přestal) oslovila milion anglických kuřáků a vybavila je zdarma jejich první startovací e-cigaretou.

Prof. McNeillová citovala i ze stanoviska londýnské Královské lékařské koleje, podle nějž je postupný nárůst užívání e-cigaret mezi anglickými dospělými kuřáky spojen s vyšší úspěšností pokusů o odvykání kouření. Od roku 2013 tak e-cigarety v Anglii pomohly každým rokem přestat kouřit 30–50 000 kuřáků. Jejich užívání v odvykání kouření je i součástí doporučených postupů pro lékaře a zdravotníky.

V zemích s racionálně regulovanou dostupností e-cigaret (vymahatelnými sankcemi za jejich prodej dětem a s výběrem z různých příchutí, které motivují kuřáky jejich užívání vyzkoušet) jsou podle prezentovaných dat zpravidla blíže cíli stát se „zemí bez kouře“, tedy snížit počet -kuřáků cigaret v populaci pod 5 %. Evropská unie dala všem svým členským zemím za úkol dosáhnout této mety do roku 2035 – a Švédsko jej splnilo již letos, s 11letým předstihem. Země je známá svou širokou dostupností e-cigaret a dalších alternativních forem příjmu nikotinu, zejména orálního tabáku snus a nikotinových sáčků. Mezi všemi evropskými zeměmi má tak Švédsko i nejnižší incidenci nemocí spojených s kouřením a nejnižší mortalitu na karcinom plic v mužské populaci.


Léčba obezity umožňuje předcházet rakovině

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny identifikovala již 13 onkologických onemocnění, jejichž vznik prokazatelně souvisí s obezitou – vč. karcinomu vaječníků, jater, tlustého střeva, slinivky břišní nebo prsu. Během kongresu ASCO se diskutovalo i o tom, jak riziko vzniku těchto nádorů snížit cestou normalizace tělesné hmotnosti.

Např. pacienti s obezitou s hodnotou body mass indexu (BMI) > 35 kg/m2, kteří podstoupili bariatrickou operaci, měli v 10leté retrospektivní studii oproti pacientům bez výkonu o 32 % nižší riziko vzniku rakoviny související s obezitou.

Riziko vzniku onkologického onemocnění mohou účinně snižovat i agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1 RA) – antidiabetika, využívaná poslední dobou i jako populární „léky na hubnutí“. Díky tomu, že zpomalují trávení, se lidé při jejich užívání cítí po jídle déle plnější, a snižují tak přísun své další potravy. Ve studii Case Western Reserve University v Ohiu snížil GLP-1 RA pravděpodobnost vzniku rakoviny spojené s obezitou o 20 %. Stále však existují určité otazníky ohledně dlouhodobé bezpečnosti této léčby. Kromě toho mají GLP-1 RA řadu nežádoucích účinků, zahrnujících nevolnost, zvracení, průjem či zácpu.

 

 
  • tisk
  • předplatit si