Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Rehabilitace – bezprostředně po úrazu je dvakrát účinnější

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT

Lidé obvykle rehabilitaci buď podceňují, anebo se k ní dostanou až týdny po úrazu. Včasná pomoc odborníka přitom dokáže v některých případech zkrátit rekonvalescenci i víc než o polovinu.

Vždy platí zlaté pravidlo fyzioterapie – čím dříve, tím lépe. Lidé však často varovné signály svého těla přehlížejí a do ordinace přijdou až s nesnesitelnou blokádou, chronickou bolestí nebo týdny po úrazu. I tak může důsledná rehabilitace zabránit operaci, předejít trvalým následkům zranění nebo pacientovi dlouhodobě ulevit od bolesti.


Rehabilitace zlomenin, výronů a dalších

Letní sporty provází zvýšené riziko typických úrazů, jako jsou zlomeniny zápěstí a lokte, poškození kolenního kloubu nebo vymknuté rameno. Jejich léčba a rekonvalescence dřív trvala i několik měsíců. V moderní fyzioterapii je to otázka 2–3 týdnů od úrazu. Vysoký a rychlý efekt léčby přináší kombinace klasické fyzioterapie a aplikace rázové vlny (ESWT – extracorporeal shock wave therapy) v místě zranění. V péči o pacienta stále hrají prim manuální techniky, bez nich to nejde, ale už dávno se nespoléháme pouze na ně. Terapie s pomocí vhodného typu ESWT urychlí účinek samotné fyzioterapie, v některých případech až 10×.

Manuální rehabilitace i užití ESWT je nejúčinnější bezprostředně po zranění. Než však člověk absolvuje kolečko po lékařích, získá předpis na rehabilitace a objedná se k odborníkovi, uplyne i několik týdnů. To je doba, kdy už mělo být zranění s terapeutem léčeno. Místo toho pacient dál snáší bolest a často ani neví, jak se k úrazu chovat, aby nevznikly další komplikace. Pacient, který přijde včas, zná a dodržuje režimová opatření, se uzdraví výrazně dříve než ten, který se dostal do péče fyzioterapeuta o několik týdnů později nebo se neřídí doporučením terapeuta.

Např. podvrtnutý kotník může být fit za 2–3 týdny od zranění. Pacient s podvrtnutým kotníkem, který je pouze bandážován, se může podrobit terapii s užitím fokusované ESWT, která urychluje hojení na buněčné úrovni. Zároveň je co nejdříve po úrazu fyzioterapeutem poučen, jak používat berle, jak postiženou končetinu zatěžovat a další zdánlivě banální věci, které se lidé se zlomeninou nebo úrazem měkké tkáně nezřídka dozvídají až na rehabilitaci týdny po zranění. Dávno už jim ale mohlo být lépe.

U mnohých případů rekonvalescenci prodlouží také zbytečné nasazení sádry, které rehabilitaci oddálí a navíc zkomplikuje. Fixace by měla tělu poskytnout tolik pasivní podpory, kolik potřebuje, ale ne více, než je nutné. Jde-li o zlomeninu, je sádra nezbytná. Ovšem jedná-li se o poškození měkkých tkání, podle vážnosti úrazu je efektivnější fixovat bandáží nebo pevnější ortézou. Setkáváme se s případy, kdy lékař využil sádru při léčbě tenisového lokte, aby docílil stoprocentního klidu měkkých tkání. Jako fyzioterapeut s tím ne zcela souhlasím, protože pak dojde k atrofii svalů a zkrácení svalových vláken a pacient musí po sejmutí sádry dále rehabilitovat. Úplné vyléčení, vč. rozhýbání svalů, se tím mnohonásobně prodlužuje.

Klid na lůžku a znehybnění nemusí být v mnoha případech ideálním řešením. Např. pacient se znehybněnou končetinou se může okamžitě po zranění věnovat takzvaným izometrickým cvikům, které napomáhají tvorbě kostní tkáně a zabraňují svalové ztrátě způsobené nečinností. Ideálně bezprostředně po úrazu, ještě před ošetřením sádrovým obvazem, může i pacient se zlomeninou absolvovat terapii s aplikací fokusované ESWT, která podnítí zrychlení biochemických procesů v místě zranění, a tím i celkové hojení. Po nasazení sádrového obvazu či zevního fixátoru se pak může věnovat jednoduchým aktivitám či cvičení na doporučení fyzioterapeuta, které zároveň tlumí vznik otoku a je prospěšné lymfatickému oběhu postižené tkáně, což opět urychluje hojení tkání.


Rehabilitace při chronické a akutní bolesti

Tradiční manuální náprava např. akutní blokády zad trvá 2–4 měsíce. Díky moderním přístupům ve fyzioterapii ale může být pacient bez bolesti do několika dnů. Za 20 let se práce fyzioterapeutů velmi proměnila. Byly rozpracovány efektivnější fyzikální metody, které staví na několika funkčních a dobře známých fyzikálních principech. Mezi všemi trendy v regeneraci, které sledujeme, se však zdá zatím nedosažitelná fokusovaná ESWT. Ambulantně využíváme tři typy ESWT, které se liší intenzitou průniku rázu do tkáně, a pro úspěšnou léčbu je nutné mezi nimi rozlišovat podle jednotlivých diagnóz. Levnější pro pacienta a v českých ordinacích rozšířenější radiální ESWT je výborná pro rychlé uvolnění ztuhlých svalů, ovšem oproti fokusované ESWT je výrazně méně efektivní např. v léčbě zánětů šlach. V obvyklém provozu se na klinice denně ošetří s pomocí ESWT desítky pacientů, nejčastěji s kalcifikáty ve šlaše svalu, s bolestmi šlach, svalů a natržením svalových vláken.

Velkou část pacientů tvoří skupina s chronickou svalovou bolestí. Např. při blokádách páteře pacient velmi trpí a potřebuje pomoc ihned. S fyzioterapeutem se bolesti zbaví do 2 týdnů, ale v běžné praxi i 3× déle trvá, než se k němu vůbec dostane. A to je chyba. Pro chronické bolesti je typické, že za pár týdnů pak lidé končí znovu v ordinaci s akutní bolestí, protože dlouhodobě nebyla kompenzována příčina bolesti, problémy se nabalují a zhoršují.

Čím déle lidé s rehabilitací otálejí, tím víc je potřeba spolupracovat na nápravě. Nespoléhat pouze na čas strávený s rehabilitačním odborníkem, ale protahovat se také sám doma a změnit denní návyky. V opačném případě vznikají špatné zkušenosti a nedůvěra v rehabilitace. Lidé přicházejí po dlouhém neřešení svého stavu s pocitem, že je rehabilitace okamžitě uzdraví, ale nejsou ochotni tomu věnovat svůj čas. Především při chronických bolestech nestačí pouze lekce s fyzioterapeutem, ta uleví krátkodobě, ale je třeba změnit životní styl, položit si otázku, z čeho mě záda bolí? A tuto příčinu trvale řešit. Když toto pacient nevnímá, je rozčarovaný, že se změny dějí pomalu, a považuje cvičení za zbytečné.


Rehabilitace jako příprava na operaci

Další životní situací, kdy rehabilitace pomáhá, je případ plánovaných operací pohybového aparátu. Pacient, který zvládne rehabilitovat ještě před zákrokem, si podle odborníků ušetří týdny na neschopence. Např. před totální endoprotézou kolenního kloubu díky rehabilitaci posílí svalové skupiny, které budou stabilizovat kolenní kloub. Zároveň fyzioterapie a lymfodrenáže sníží otok kloubu plánovaného k operaci a rekonvalescence bude o to příjemnější a kratší. Rozdíl mezi rehabilitačním procesem takto připraveného pacienta a pacienta bez vhodné přípravy je až několik týdnů. Nepřipravenému pacientovi, který po operaci čeká na rehabilitaci, navíc mohou způsobit další potíže i nevhodné pohyby, výraznější otok tkáně nebo polohy při spaní.


Kdy okamžitě rehabilitovat?

Rehabilitaci je vhodné zahájit ihned v následujících případech:

  • úrazy ze sezonního
  • podvrtnutý kotník, výron kotníku;
  • okády páteře.


Tři typy rázových vln a jejich užití

ESWT se liší intenzitou průniku energie rázu do tkáně:

  • radiální ESWT – akutní blokády páteře a žeber;
  • fokusovaná ESWT – zlomeniny, bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruha, zamrzlé rameno atd.;
  • planární ESWT – nehojící se rány jako bércové vředy, dekubity, popáleniny, léčba erekce, záněty prostaty.

 

Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT
FYZIOklinika s. r. o., Praha

 
  • tisk
  • předplatit si