Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Prestižní Cena Anežky České pro Marii Pekařovou

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Redakce Florence

Marie Pekařová, celoživotně spjatá s kardiologií a motolskou nemocnicí, pracuje i v důchodu. Své bohaté zkušenosti sdílí na přednáškách, působí jako školitelka a mentorka. Letos byla oceněna Cenou Anežky České České kardiologické společnosti.

Citujme gratulaci k prestižnímu ocenění prezidia ČAS, které hovoří za vše: „Jsou lidé, kterých si velice vážíme. Jsou chvíle, kdy jsme poctěni, že máme ve svých řadách takové osobnosti. S radostí a pýchou gratulujeme naší dlouholeté aktivní člence, paní Marii Pekařové, která je mnoho let předsedkyní Regionu Praha České asociace sester. Současně vyniká i ve svém oboru, za což jí byla v letošním roce udělena Cena Anežky České – ocenění sestry roku v odbornosti kardiologie. Gratulujeme, paní Pekařová, jste významnou osobností naší asociace.“ My jsme paní Pekařovou oslovili a zeptali se jí na pár otázek, na které nám ochotně odpověděla.

 
Zdroj fotek: ČAS.
 

Co pro Vás toto ocenění znamená osobně a profesně?

Nikdy mne nenapadlo, že bych mohla obdržet takové ocenění. Chtěla bych poděkovat vrchní sestře Mgr. Janě Kovalčíkové za nominaci, výboru Pracovní skupiny kardiologických sester a spřízněných profesí a výboru České kardiologické společnosti za udělení ceny. Nesmírně si tohoto ocenění vážím, je to pro mě krásné zakončení celoživotní kariéry.


Jaké konkrétní úspěchy nebo projekty vedly k Vašemu ocenění?

Na to by uměla nejlépe odpovědět vrchní sestra, která mne navrhla na tuto cenu, a se kterou jsme stály u založení Kardiologické kliniky v Motole. Byla to velmi intenzivní práce okolo organizace ošetřovatelské péče, zavádění ošetřovatelských procesů a vnitřních postupů. Jako staniční sestra jsem se účastnila instrumentace u postupně zavádných výkonů na kardiostimulačním sále, vytváření manuálů pro zavedení a realizaci nových vyšetřovacích metod, zavádění objednávacího systému pro pacienty po implantaci trvalého kardiostimulátoru aj. Zaškolovala jsem nové kolegyně a kolegy, vedla ošetřovatelské praxe studentů. V neposlední řadě jsem spolupracovala a stále spolupracuji na organizaci vzdělávacích akcí na naší klinice. V současné době pracuji jako sestra v ambulantním traktu, na Arytmologické a Kardiostimulační poradně, kde uplatňuji své letité zkušenosti a i nadále se věnuji vzdělávání nových kolegyň a studentů.


Jak dlouho pracujete v oblasti kardiologie a co Vás k tomuto oboru přivedlo?

Jak to někdy v životě bývá, ke kardiologii mne přivedla náhoda. Potkala jsem staniční sestru z koronární jednotky a dozvěděla jsem se, že hledá sestru na arytmologické pracoviště. Šla jsem se podívat na stimulační sál a už jsem zůstala. Přestože jsem nikdy na sále nepracovala a kardiostimulátor viděla jen jednou. Na kardiologii, reps. arytmologii pracuji 30 let. Jsem moc ráda, že jsem 15 let pracovala na Kardiostimulačním sále a byla jsem u postupně zaváděných výkonů, vytvoření manuálů pro zavedení a realizaci nových vyšetřovacích metod, byla jsem součástí klinických studií aj. Většinu pracovního života jsem se pohybovala kolem kardiologických pacientů.


Kdo byl Vaším největším mentorem nebo inspirací v průběhu vaší kariéry?

Všechno, co jsem potřebovala o této velmi specializované práci vědět, mne naučila moje kolegyně Danuška Sadílková. Díky za její trpělivost, vstřícnost a vysoké odborné znalosti. Lékaři jí z žertu říkali "naše etická komise" – a taková prostě byla.


Jak se podle Vás změnila kardiologie a postavení/práce sester od doby, kdy jste začínala?

Kdysi sestra byla jen ten, kdo vykonával určité činnosti na pokyn lékaře. Pomůcky na jedno použití v podstatě neexistovaly a velkou část pracovní doby sestra trávila výrobou a přípravou toho, co ke své práci potřebovala. Dnes firmy vyrábí vše, co je potřeba, a jednorázové pomůcky velmi ulehčují práci sestry, která se věnuje odborné práci, vzdělává se na vysoké škole, vykonává sama vysoce specializovanou práci. Sestra je vzdělanější v holistickém přístupu k pacientovi. Dále se změnil počet mužů v řadách sester. Došlo k obrovskému rozvoji technologií, na který musí sestry reagovat, aj.

Celkově se postavení sester posunulo kupředu, ale v důsledku náročnosti práce a změny ve vzdělávání ošetřovatelského personálu se projevil nedostatek sester. Ten jsme v minulosti neřešili a mohli si vybírat jen ty nejlepší. Doufám, že tyto časy znovu nastanou. To přeji všem oborům, nejen kardiologickému.


Jaké jsou podle Vás největší výzvy pro sestry v současné kardiologii?

Kardiologie se zvláště v posledních letech rychle rozvíjí a provádí se stále větší rozsah výkonů. Sestra zde má velkou příležitost vybrat si pracoviště, které jí vyhovuje. Mimo standartní oddělení a JIP či Koronární jednotku jsou zde Arytmologické a Katetrizační sály, odborné ambulance. Práce na kardiologii vyžaduje stále větší rozsah odborných znalostí a zároveň je nutné pacienta co nejlépe na potřebné výkony připravit. V tom je nezastupitelná úloha sestry, její vysoká erudovanost a znalost problematiky a individuálního přístupu k pacientům.


Jaké osobnostní vlastnosti považujete za klíčové pro úspěšnou roli sester v kardiologii?

Samozřejmostí by měla být schopnost dobré komunikace, trpělivost s pacienty. Umět se v případě potřeby samostatně rozhodnout, zorganizovat si práci a být technicky zdatná a manuálně zručná.


Co byste doporučila mladým kolegyním nebo studentům oboru kardiologická sestra?

Pokud má sestra poskytovat kvalitní ošetřovatelskou péči, musí být v této oblasti vysoce erudovaná. Určitě bych doporučila další specializační studium – pomaturitní specializační studium (PSS) pro sestry v anesteziologicko-resuscitační péči (ARIP), PSS ošetřovatelské péče v interních oborech a kurzy EKG.

Doporučuji také sledovat a stát se součástí Pracovní skupiny Kardiologických sester a spřízněných profesí České kardiologické společnosti, kde se sestry dozvědí spoustu zajímavých informací a mají možnost setkávat se s ostatními pracovišti a centry napříč republikou a vyměňovat si zkušenosti. Prostě kardiologie je nádherný obor.

 


Cena Anežky České

Anežka Česká je pokládána za zakladatelku a patronku českého ošetřovatelství. V roce 1234 byly z její iniciativy založeny v Praze Na Poříčí a u sv. Františka špitály pro chudé a nemocné. Na základě bohatých zkušeností vypracovala účelný systém a konkrétní pravidla pro ošetřování nemocných. Úroveň péče, kterou tyto špitály poskytovaly, byla ve své době na velmi vysoké úrovni.

Více o ocenění na: https://www.kardio-cz.cz/ceny-anezky-ceske-oceneni-sestry-roku-v-odbornosti-kardiologie-939/

 
  • tisk
  • předplatit si