Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Představení sesterské sekce České pediatrické společnosti ČLS JEP

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Mgr. Martina Bašková

Představujeme nově založenou sekci v rámci ČLS JEP, která sdružuje nelékařské zdravotnické pracovníky pečující o dětské pacienty. Tato sekce je určena pro všechny členy multidisciplinárního týmu – všeobecné a dětské sestry, zdravotnické záchranáře, nutriční terapeuty, rehabilitační pracovníky, sociální pracovníky a další, kteří se podílí na péči o dětského pacienta.

Sesterská sekce nelekářských zdravotnických pracovníků (NLZP) pracujících v pediatrii, kterou bychom vám chtěli představit, byla zřízena Českou pediatrickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), což je dobrovolné a nezávislé sdružení fyzických osob – lékařů, farmaceutů a ostatních pracovníků ve zdravotnictví a příbuzných oborech, příp. osob právnických (ČLS JEP, online).


Poslání ČLS JEP

  • ČLS JEP dbá dbá o rozvoj a rozšiřování vědecky podložených poznatků lékařských věd a příbuzných oborů, usiluje o jejich využívání v péči o zdraví občanů se zvláštním důrazem na preventivní činnost.
  • ČLS JEP se podílí na zvyšování úrovně odborných znalostí svých členů v oblasti lékařských věd a příbuzných oborů a na šíření zdravotnické osvěty mezi občany.
  • ČLS JEP podporuje vědeckovýzkumnou činnost v oblasti zdravotnictví, napomáhá k vytváření podmínek pro seznamování odborné i laické veřejnosti s jejími výsledky a zasazuje se o jejich uplatňování v praxi.
  • ČLS JEP se všestranně podílí na řešení otázek týkajících se řízení, organizace i vlastní realizace diagnostických postupů, léčebné a preventivní péče a činností s tím souvisejících.
  • ČLS JEP vytváří podmínky pro výměnu informací a rozvoj všech forem spolupráce mezi svými členy i organizacemi a institucemi odborného zaměření v České republice i v zahraničí.
  • ČLS JEP všestranně podporuje činnost odborných společností, spolků lékařů a dalších sdružení pracovníků ve zdravotnictví a příbuzných oborech.
  • ČLS JEP dbá na dodržování etických zásad při výkonu zdravotnického povolání.
  • ČLS JEP dbá na užívání pouze takových diagnostických, preventivních a léčebných způsobů, jejichž povaha a účinek jsou podloženy v současnosti uznávanými vědeckými důkazy (ČLS JEP, online).


Sesterská sekce

Sesterská sekce České pediatrické společnosti ČLS JEP byla zřízena začátkem roku 2024 a její náplň a cíle jsou v souladu s posláním ČLS JEP. Hlavním cílem sekce je multioborová spolupráce při poskytování zdravotní péče o pediatrického pacienta. Náplní sesterské sekce je vytváření doporučených postupů a národních ošetřovateských postupů v rámci ošetřovatelské péče u pediatrických pacientů, tvorba edukačních materiálů pro rodiče/zákonného zástupce, eventuálně pečující osoby a edukačních materiálů ve vhodné formě pro děti.

Určitě se chceme věnovat objektivizaci a hodnocení rizik, které vznikají v souvislosti s poskytovaním zdravotní/ošetřovatelské péče. Rádi bychom měli možnost vnášet návrhy do koncepce vzdělávání NLZP, a pokud by nám bylo umožněno, tak se i podílet na vytváření vzdělávacích programů NLZP.

V budoucnu chceme vytvořit podskupinu pro intenzivní péči v pediatrii s podobnou náplní s ohledem na specifika ošetřovatelské péče v pediatrické intenzivní péči. Sesterská sekce se bude aktivně podílet na tvorbě programu pro NLZP v rámci kongresů pořádaných Českou pediatrickou společností ČLS JEP. Rádi bychom navázali mezinárodní spolupráci s podobnými skupinami NLZP při výměně poznatků, aby poskytování ošetřovatelské péče našim dětským pacientům bylo na podkladě nejnovějších poznatků dle evidence-based practice. Chtěli bychom spolupracovat i s pacientskými organizacemi a rodičovskými/podpůrnými skupinami.

Tímto bych vás chtěla přizvat k aktivní spolupráci.


Literatura

1. ČLS.cz. ČLS JEP. O nás. 2024. [online]. Dostupné z: https://www.cls.cz/o-nas.



Pro podrobnější informace se můžete obrátit na autorku článku (martina.baskova@vfn.cz) nebo na stránky www.cls.cz, kde budou informace průběžně doplňovány. Na stránkách se také můžete registrovat.


Mgr. Martina Bašková
Jednotka intenzivní a resuscitační péče, 
Klinika pediatrie a dědičných poruch metabolismu,
VFN v Praze

 
  • tisk
  • předplatit si