Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Nový začátek – Škola chůze pro pacienty po amputaci

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Škola chůze je specializovaný program, který poskytuje rehabilitační péči osobám s amputovanou končetinou za účelem obnovení chůze. Jejím hlavní cílem je nácvik samostatné pohyblivosti a soběstačnosti. Na problematiku rehabilitace po amputaci a nácvik chůze jsme se zaměřili s Hanou Kohoutovou, DiS., fyzioterapeutkou Rehabilitační kliniky Malvazinky a lektorkou Školy chůze pro pacienty po amputaci dolní končetiny.

Co je hlavním cílem Školy chůze?

Hlavním cílem Školy chůze je naučit pacienta manipulaci s protézou. Nejprve je velmi důležité správné ulpění pahýlového lůžka na samotný pahýl, což znamená naučit se nasazovat si správně protézu. Dále přichází nácvik vertikalizace a stabilního stoje, poté následuje první krok. Během pobytu na klinice cvičí pacient rovnováhu a stabilitu při chůzi, učí se zdolávat nerovnosti terénu, chůzi po schodech a nakloněné rovině tak, aby byl při propuštění z hospitalizace připraven vstoupit do reálného každodenního života.

Pacient má v průběhu hospitalizace individuální terapii, kde se fyzioterapeut zabývá individuálním cvičením. To je nedílnou součástí Školy chůze a fyzioterapie. Celá terapie je cílena na správné posílení a protažení celého těla přesně podle potřeb každého pacienta.


Pro jaké pacienty je program určen?

Programu Školy chůze se může účastnit pacient, který má zhotovenou funkční protézu. Také musí být potvrzeno jeho přijetí do programu lékařem Rehabilitační kliniky Malvazinky a jeho kondice musí odpovídat požadavkům hospitalizace. To znamená, že pacient musí být schopen podstoupit souvislou hospitalizaci za účelem aktivní fyzioterapie.



Jak nácvik chůze probíhá? Kdo se ho účastní?

Nácvik chůze probíhá v uceleném programu, který zahrnuje individuální fyzioterapii, skupinové cvičení se zaměřením na nácvik chůze, cvičení v bazénu a další doprovodné procedury – masáž, vodoléčba, elektroléčba. Tento program má pacient v průběhu svého pobytu každý den a odvíjí se od progrese samotné rehabilitace.


Jaké pomůcky nebo přístroje lze využívat?

Při samotném nácviku s kompenzační protetickou pomůckou se využívají pomůcky pro vertikalizaci, od bradlového chodníku přes berle až po balanční pomůcky. Terapie je vždy individuální podle potřeb pacienta.

Každopádně hodina nácviku chůze je rozdělena do tří částí: první částí je rozcvička, kde pacienti nacvičují stabilitu stoje na protéze. Poté se přechází k chůzi – nácvik fáze kroku, chůze po rovině, po labilních plochách, nácvik chůze po schodech a na nakloněné rovině. Velmi důležité je zjistit si od pacienta informace, jaké bariérové prvky obsahuje jeho bydlení nebo zda má nějaké osobní požadavky ohledně chůze (např. nacvičit nástup na eskalátory či do hromadných dopravních prostředků). Důležité je zjistit požadavky na pracovní prostředí, aby se mohl pacient vrátit do aktivního pracovního života. To vše se zohledňuje v samotné terapii. Třetí a závěrečná fáze terapie je pak zaměřena na protažení a uvolnění přetěžovaných skupin svalů. Např. jestliže pacient využívá při chůzi berle, je velmi důležitá i péče o horní končetiny a krční páteř, abychom předešli dalším bolestem.


Využíváte například technologii virtuální reality?

Ano, již jsme ji zkoušeli jako další možnost rozšíření terapie.


Existují kontraindikace?

Vždy se musíme řídit indikací ošetřujícího lékaře. Velké kritérium pro samotnou rehabilitaci po amputaci dolní končetiny je stav kardiovaskulárního systému. Také musíme přihlížet ke zdravotnímu stavu zachovalé končetiny, pokud je, a její stav v případě potřeby konzultujeme s ortotiky (např. ortopedické vložky, ortézy atd.). Fyzioterapie je individuální a vždy se musí přizpůsobit zdravotnímu stavu pacienta, věnuje se celému tělu – vše pro správnou stabilitu a dynamiku dolních končetin.


Jak důležitá je multioborová spolupráce, např. s psychologem?

V péči o pacienty po amputaci by určitě měla fungovat multioborová spolupráce. Do této skupiny se řadí mnoho specialistů. Od lékařů přes fyzioterapeuta, ergoterapeuta, psychologa, zdravotního personálu po informované rodinné příslušníky. Amputace je definitivní a nevratná ztráta části těla. Pokaždé, když se pacient podívá do zrcadla, vidí jiný obraz svého těla než před amputací. Zcela se mu změní život. Musí přizpůsobit bydlení, práci, osobní život. Vše je nové a neznámé. A v tuto chvíli je psychologická podpora velmi důležitá.


Jak často a jak dlouho se do Školy „chodí“? Jak rychle se dokáže mozek přizpůsobit a naučit se ovládat novou část těla?

Protéza je kompenzační pomůcka. Je to podobné, jako když se učíte např. hrát tenis – ovládání rakety nebo chůze s berlemi. Učíme pacienta lokomoci – novou formu chůze, ale mozek jako takový protézu pro dolní končetinu neřídí. Protéza dolní končetiny není nijak propojena s centrální nervovou soustavou.

Nácvik chůze je velmi individuální, délka trvání terapie se vždy liší podle kondice a potřeb pacienta. V rámci programu na Rehabilitační klinice Malvazinky má pacient možnost zúčastnit se jak lůžkové, tak ambulantní terapie.


Potřebují fyzioterapeuti na klinice speciální vzdělání pro výuku ve Škole chůze?

Školu chůze vedou na klinice fyzioterapeuti, kteří jsou proškolení i v oboru protetiky a úzce spolupracují s odborníky z oboru protetik-ortotik. Pravidelně se také zúčastňují konferencí, seminářů a kurzů zabývajících se touto problematikou.


Jaký typ protéz pacienti mají? Mají i pokročilé typy protézy, bionické, které reagují na nervové signály a umožňují velmi přirozený pohyb?

Pacienti mají odpovídající druh protéz podle stupně jejich aktivity. Na klinice se tedy setkáváme se všemi druhy protéz. Nutno ale říct, že protézy pro dolní končetiny nejsou řízeny přes nervové signály. Ovládají se pohybem těla. Podle pohybu hrudníku, pánve a pahýlu se odvíjí samotný pohyb protézy. Bionické klouby jsou řízeny zabudovaným mikroprocesorem a umožňují pohyb podle aktivity těla pacienta. Žádná bionická protéza dolní končetiny nemá motor, který by za pacienta udělal pohyb. Vždy pouze reaguje na pohyb těla, ne na myšlenku.
 

Jak vnímáte své pacienty Vy?

Pro mě samotnou je každý můj pacient člověk, který si zaslouží náš obdiv a také pomoc při návratu k novému životu. Každý pacient, který projde traumatem, jako je amputace dolní končetiny, má za sebou silný příběh. Už jen síla, kterou musí denně vynaložit na vnímání nového života s kompenzační pomůckou, je obdivuhodná.


 


O klinice

Rehabilitační klinika Malvazinky nabízí komplexní rehabilitační péči se zaměřením na intenzivní poúrazovou a pooperační rehabilitaci. Dále se zaměřuje na prevenci chronických, bolestivých a degenerativních onemocnění pohybového aparátu (zejména páteře). Odbornou rehabilitační péči poskytuje i pacientům s interní a neurologickou diagnózou, poskytuje i specializované služby v oblasti sportovní medicíny a nabízí preventivní programy na zlepšování fyzické kondice. K tomu využívá úplné spektrum fyzikální terapie vč. vodoléčebných procedur a rehabilitačního bazénu.

Jedním ze specializovaných programů, které se na Rehabilitační klinice Malvazinky nabízí, je Škola chůze. V rámci tohoto programu je poskytována rehabilitační péče osobám s amputovanou končetinou za účelem obnovení chůze. Jejím hlavní cílem je nácvik samostatné pohyblivosti a soběstačnosti. Tento program na klinice vede Hana Kohoutová, DiS., fyzioterapeutka Rehabilitační kliniky Malvazinky a lektorka Školy chůze pro pacienty po amputaci končetiny.

 
  • tisk
  • předplatit si