Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Efektivní hojení ran jako komplex faktorů – kongres pro sestry domácí péče

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Skupina českých výrobců zdravotnického materiálu z Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků uspořádala v pátek 14. června 2024 pod patronací prezidentky ČAS PhDr. Martiny Šochmanové, MBA, kongres Efektivní hojení ran jako komplex faktorů. Akce se konala v příjemném prostředí kongresového centra IKEM v Praze. Akce byla akreditována ČAS.

Kongres zahájila a všechny srdečně přivítala koordinátorka skupiny výrobců a dodavatelů spotřebního zdravotnického materiálu v rámci Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP) Ing. Dana Kotrsová, jednatelka společnosti Viacell s. r. o. Zdůraznila, že záměrem akce – a doufejme i těch následujících – je představit odborné veřejnosti české výrobce zdravotnických materiálů a jejich produkty, na jejichž vývoji a testování se podílela a spolupracovala řada lékařských i nelékařských odborníků. Cílem kongresu bylo ukázat i praktické výsledky a efektivní způsoby používání těchto výrobků tak, aby vedly k co nejlepšímu výsledku pro pacienta. Vyjádřila přání udržovat kontakt s účastníky i po skončení kongresu formou předávání zajímavých informací na již vytvořeném společném webu. Poté přivítala předsedkyni AVDZP Ing. Janu Vykoukalovou, která pozdravila všechny účastníky a vyjádřila odhodlání členů pokračovat v pořádání takových akcí a tímto kongresem tak založit tradici.

 
Foto: Ing. Dana Kotrsová (vlevo) a Ing. Jana Vykoukalová (vpravo).

Program přednášek zahájila prezidentka ČAS PhDr. Martina Šochmanová, MBA. Ve svém příspěvku připomněla současné postavení sester, zdůraznila, že se jedná o profesi, která v posledních letech zaznamenala velký posun, a vyzvala sestry, aby byly moderní a sebevědomé, hrdé na svoji profesi a vážily si jí. Vyzdvihla nutnost vzdělávání sester především v oblasti samostatnosti výkonu povolání, jež je právě v domácí péči výrazně zastoupeno, a připomněla svoji soustavnou snahu o posilování kompetencí sester a o legislativní oporu jejich výkonů, vč. delegované preskripce prostředků vlhkého hojení.


Foto: PhDr. Martina Šochmannová, MBA.

Přednáškou pokračoval prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc., z LF UK v Hradci Králové a III. interní gerontometabolické kliniky FN Hradec Králové, který se věnoval biologickému přístupu k léčbě rány na příkladu několika kazuistik.

Přednášku na téma podiatrických pacientů přednesla MUDr. Vladimíra Fejfarová, Ph.D., vedoucí podiatrické skupiny KD, IKEM Praha, jež ukázala několik kazuistik. Poukázala na nezbytnost multidisciplinárního přístupu a na biologický přístup k léčbě rány.

Před polednem vystoupila Mgr. Daniela Vraná, MBA, která na mnoha kazuistikách upozornila na úskalí hojení ran v domácí péči. Ve své přednášce zohlednila náročnosti práce terénních sester a ukázala nám, jak využít všechny smyslové orgány k hodnocení rány, aniž bychom potřebovali jiné pomůcky. Upozornila na dodržování zásad hygieny, správné techniky stěru z rány, zdůraznila nezbytnost debridementu a v neposední řadě vyzdvihla význam psychické podpory pacientů.

V odpoledních hodinách vystoupila Mgr. Soňa Šestáková z Ústavu zdravotnických věd LF MUNI v Brně, jež se ve své přednášce věnovala nejprve doporučeným postupům a poté hojení ran pomocí konkrétních prostředků. Připomněla, že v praxi stále není zřejmé, kdo je -koordinátorem léčby rány, zda sestra, nebo lékař. Věnovala se systému posouzení a hodnocení rány na základě Wound Healing Continuum (WHC). Ránu posuzujeme podle barvy, systému WHC, systému TIME, jenž obsahuje čtyři komponenty intervenčních postupů a bodový systém. Vyzdvihla kvalitu materiálů, které jsou pro hojení ran k dispozici. Připomněla i naprosto nezbytnou součást péče, jíž je dokumentace.

PharmDr. Lucie Hlávková navázala podrobnějšími detaily o faktorech ovlivňujících hojení a ukázala několik kazuistik z pohledu farmaceuta specializujícího se na biologicky aktivní látky pro hloubkovou regeneraci tkání. Zajímavé informace se týkaly problematiky alergenů, dr. Hlávková také připomněla souvislost ran s psychickými problémy pacientů, jež mohou pomoci uvolnit regenerační úlevové prostředky. Zdůraznila důležitost péče také o okolí rány a roli sester jako edukátorek.

Po přestávce na kávu program uzavřel MUDr. Radovan Hnatič, který se věnoval vlivům výživy na hojení ran, propustnosti střev a potravinovým intolerancím. Podrobněji se věnoval bílkovinové energetické malnutrici – potřeba energie a bílkovin se v případě hojení ran zvyšuje až o 250 %, je tedy potřeba na to při péči o pacienta myslet. Vysvětlil fungování endotoxinů a věnoval se procesu jejich vychytávání ve střevech. Krátce připomněl i laktózovou intoleranci, histaminovou intoleranci nebo méně známou malabsorpci fruktózy.

V kazuistikách odborných přednášek byly použity výsledky při použití přípravků firem Contipro, NewWaterMeaning, HARTMANN, BIOMEDICA a Bioline.

Na závěr konference proběhlo z odevzdaných dotazníků vylosování výherců a předání atraktivních cen. Akce upozornila na prostředky pro hojení ran vyráběné českými výrobci, jejich kvalitu a přednosti. Všichni účastníci si odnesli kromě příjemných zážitků také plnou tašku ukázek, vzorků a informačních materiálů ode všech pořádajících firem. A my se můžeme již nyní těšit na další akci pořádanou AVDZP.

Během kongresu v předsálí jednotlivé firmy představily ukázky produktů, mezi nimi Aveflor (Akutol), Batist (obvazové materiály), BIOMEDICA (výrobce Framykoinu a bylinné kosmetiky k péči o pokožku), Bioline (Enterosgel), Contipro (Hyiodine), HARTMANN (HydroClean, HydroTac), NanoMedical (náplasti s chitosanem), NewWaterMeaning (gely a oplachy DebriEcaSan), Viacell (náplasti a lékárničky). Během kongresu se nejen představily jednotlivé firmy, ale byly připraveny i ukázky oblečení pro sestry firmy Clinitex.

Více na: https://kongres-pro-sestry-dp.webnode.cz/novinky/.

 
  • tisk
  • předplatit si