Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Editorial 4/2024

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Redakce Florence

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
 

s potěšením vám představuji letní číslo našeho časopisu, které se zaměřuje mimo jiné na oblast rehabilitace a výživy, dále přináší odborné články na téma specifických profesí – studijní koordinátor nebo aromaterapeut.

Představíme vám školu chůze pro pacienty po amputaci dolní končetiny. Připomeneme si důležitost včasné rehabilitace po úrazu a základní informace o bolestech zad a kloubů, které jsou u zdravotníků běžné, a povíme si, jak jim předcházet. Oblast výživy je další stěžejní součástí tohoto vydání. Ukážeme vám úskalí života s histaminovou intolerancí nebo enterální výživy u onkologických pacientů.

Právě probíhající léto, prázdniny a doba dovolených s sebou také mohou nést jistou míru stresu. S ní nám může pomoci příroda a její dary – byliny a jejich zpracování do aromaterapeutických směsí nebo květových esencí. Stačí si vybrat tu správnou. Přínosem mohou být také pro pacienty, proto od podzimu začne v rámci MOÚ v Brně působit klinický aromaterapeut.

V uplynulých měsících se konaly zajímavé konference, z nichž připomeňme výroční zasedání Americké společnosti klinické onkologie (ASCO), jež v Chicagu diskutovala témata kouření a obezity jako významné, přitom však preventabilní příčiny vzniku onkologických onemocnění.

Věřím, že toto číslo vám poskytne cenné informace a inspiraci pro vaši každodenní praxi. Propojení oborů ošetřovatelské péče je klíčové pro holistický přístup k pacientovi a jeho potřebám.

Ráda bych vás povzbudila k aktivní účasti na diskuzích o těchto tématech a k sdílení vašich zkušeností s kolegy. Vaše zpětná vazba a náměty jsou pro nás nesmírně cenné a pomohou nám dále rozvíjet obsah časopisu.


Přeji vám příjemné a obohacující čtení.


Mgr. Markéta Zbranková
šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si