Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Čas doma – začátek nové tradice; Konference domácí péče 7.–8. 11. 2024

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Ondřej Michalík

Znáte to, necítíte se zrovna nejlépe, je vám zle, ohrožuje vás viróza, nemoc. Každý to zažil a každého asi v tu chvíli napadlo „chci být doma“. Je to místo, kde se cítíme dobře a bezpečně. I přání pacientů v nemocnicích často vyjadřují touhu být už doma. Jenže co když nemoc přetrvává? Co když jde o chronická onemocnění?

Domácí péče (DP) zažívá obrovský boom. S rozvojem moderní medicíny a ošetřovatelství, ale také v důsledku prodlužování života v nemoci dochází k vyčerpání lůžkových kapacit a řada pacientů je předávána k doléčení v DP. To klade na systém nemalé nároky nejen personální, ale i odborné a v neposlední řadě finanční. S tím vším se musí potýkat také sekce Domácí péče České asociace sester, která zastupuje kolegyně a kolegy odbornosti 925. Sekce se účastní dohodovacích řízení s pojišťovnami, kde se dojednávají finanční prostředky (výše bodu, úhrady, výkony) na následující rok. Naše účast je tak klíčová ohledně nastavení další budoucnosti DP. Dále jsou zástupci sekce členy skupiny pro koncepční řešení poskytování DP v České republice a jsou zváni jako odborný zástupce k výběrovým řízením o zřízení zdravotních služeb v daném kraji. Sekce, již z principu své činnosti, má hájit a propagovat zájmy sester, napomáhat jejich rozvoji, vzdělání a postavení ve společnosti.

Počátkem roku 2024 byl zvolen její nový výbor. Tvoří jej devět členů, kteří mezi sebou zvolili za předsedkyni Bc. Riu Otrubovou. Jednou z nových výzev je uspořádání konference DP. Podobná celorepubliková konference s tímto zaměřením zde nebyla již několik let a tato odbornost si ji jistě zaslouží. Témat k diskuzi a vzdělávání je tolik, že věříme, že nezůstane u jednoho ročníku, ale letošní konference s názvem ČAS DOMA bude prvním ročníkem nové tradice.

Konference se bude konat 7. a 8. 11. 2024 v konferenčním sále NCO NZO v Brně. Registrace je spuštěna na webu www.casdoma.cz. Záštitu nad akcí převzala paní prezidentka České asociace sester PhDr. Martina Šochmanová, MBA, a Mgr. Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje.

Je mnoho témat, se kterými se sestra v DP setkává, a naší snahou je dotknout se alespoň těch nejdůležitějších. Konferenci otevřou zástupci zdravotních pojišťoven s informacemi o úhradových vyhláškách a s revizní činností nás seznámí paní Eva Caltová z VZP. Pod odbornou garancí MUDr. Martina Pavlíka, Ph.D., z Jihomoravské zdravotní, a.s., nám budou nastíněny plány segmentu na příští rok. Následovat bude blok vzdělávání a personálních otázek v DP pod patronací PhDr. Jany Nekudové, ředitelky NCO NZO. Ta představí specializační vzdělávání sester – domácí péče a hospicová péče – a shrne dojmy prvních absolventů tohoto programu. Dále rozvineme také diskuzi o větší možnosti zapojení praktických sester do poskytování DP a možnostech jejich profesního vzdělávání na tomto poli.

Hojení ran patří k evergreenům většiny konferencí, a nemůže chybět ani u nás. Samozřejmostí je zaměření na specifika vlastního sociálního prostředí pacientů a s tím spojené komplikace. Přednášku vhodně doplní i prezentace moderní kompresivní terapie.

Nový výbor sekce DP si klade za cíl zlepšit komunikaci mezi svými členy a aktivně reagovat na potřeby z terénu. Proto na stránkách konference www.casdoma.cz lze při přihlášení na akci položit dotaz na fungování a rozvoj DP a nejčastější dotazy budou zodpovězeny přímo na konferenci. Samozřejmě všechny připomínky pak budou důležitým výchozím materiálem pro budoucnost sekce DP.

Druhý den bude patřit dvěma velkým tématům. Blok Intenzivní péče v DP, kde odbornou záštitu převzal prof. MUDr. Petr Šťourač, Ph.D., MBA, garant portálu AKUTNE.CZ, poskytne informace o no- vinkách v kardiopulmonální resuscitaci. Dále nás čeká prezentace o spolupráci Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a DP, vč. výčtu nejčastějších diagnóz s indikací k výjezdu.

Domácí umělá plicní ventilace se čím dál více objevuje v nabídkách DP a my se budeme věnovat otázkám přípravy a edukace pacienta a rodin, materiálnímu vybavení i vykazování péče. MUDr. Mgr. Drahomíra Vrzalová, MBA, z II. interní kliniky FN Olomouc nám představí možnosti parenterální výživy v domácím prostředí a čeká nás i téma dlouhodobých invazivních vstupů.

Po obědě bychom rádi uzavřeli konferenci další rozsáhlou problematikou – paliativní péče v odbornosti 925. Probereme specifika obecné paliativní péče a důležitost sestry v DP v posledních chvílích našich pacientů.

Věříme, že takto nabitý program neujde pozornosti nejen sester již pracujících v DP, ale všech kolegyní a kolegů, kteří jako my vidí v tomto oboru budoucnost.

Udělejte si ČAS…


 

Ondřej Michalík
Výbor sekce Domácí péče
Česká asociace sester, z. s.

 


Výbor sekce Domácí péče

Mgr. et Mgr. Daniela Babilonová, MEDICA zdravotní péče s. r. o., Třinec
Bc. Kateřina Doležalová, Charita Neratovice
Lucie Kalušová, Trojklíček s. r. o.
Miloslava Machovcová, Ondřej Michalík, Life Aid s. r. o.
Bc. Ria Otrubová, Homedica s. r. o.
Monika Struhařová-Žofčáková, Estrella Health a. s.
Andrea Turková, Domácí zdravotní péče Hradec Králové
Mgr. Petra Vytasil-Krajíčková, MBA, ProMedicus Home Care Services s. r. o.

 

Ondřej Michalík

Výbor sekce Domácí péče

Česká asociace sester, z. s.

 
  • tisk
  • předplatit si