Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2024

Bachovy květové esence a jejich využití během léta

Datum: 15. 8. 2024
Autor: Lenka Navrátilová

Květovou terapii objevil anglický lékař, bakteriolog a homeopat doktor Edward Bach v letech 1928–1936. Tento komplexní systém léčení tvoří 38 esencí. Esence pocházejí z divoce rostoucích květů nebo květů stromů a keřů. Výjimkou je jedna esence, která je připravena z přírodního pramene s léčivými účinky.

Doktor Bach byl přesvědčen, že osobnost a vnitřní postoj člověka k životu má vliv na jeho zdraví. Každý nezpracovaný problém, všechny starosti, strachy, obavy a bolesti z minulosti blokují životní energii a člověka oslabují. To se pak projevuje na fyzickém těle nemocí. Bachovy esence svými vibracemi pomáhají tuto zablokovanou životní energii uvést zpět do rovnováhy. Květové esence působí na emocionální rovině, pomáhají získat nadhled nad situací a podporují vlastní vnitřní potenciál a síly člověka pro sebe-uzdravení.

Skvělá je skutečnost, že Bachovy esence jsou vhodné opravdu pro všechny, s úspěchem se kombinují s dalšími terapiemi a lze je přidávat k jakýmkoli lékům. Mohou je bez obav použít těhotné a kojící maminky, senioři i miminka. Nemají žádné vedlejší účinky, žádné kontraindikace, není možné se jimi předávkovat.

Esence nenarušují psychiku a ponechávají každému volnost zdravě se rozvíjet a řešit problémy. Je skvělé, že máme k dispozici tuto šetrnou metodu, která pomáhá tam, kde je to potřeba.

Způsoby užívání esencí jsou dva. Ke krátkodobému užívání, kdy řešíme přechodné nálady nebo nějakou krizi, se nakapou dvě kapky jednodruhové esence přímo do sklenky s vodou a ta se popíjí. To se může zopakovat kdykoli dle potřeby.

Pro složitější případy, kdy řešíme nějaký dlouhodobý problém, je výhodnější kombinovat více esencí přímo na míru pro klienta a připravit užívací lahvičku. Kombinovat můžeme 5–7 esencí. Z této užívací lahvičky kapeme přímo do úst 4× denně 4 kapky po dobu 3 týdnů. Esence se mohou také potírat na kůži, což lze dobře využít právě u miminek.

Doba užívání je závislá na hloubce problému. Někdy postačí jedna užívací lahvička na míru, někdy je vhodné pokračovat s užíváním déle a esence obměnit podle toho, jak se klient cítí.

Jak je možné využít sílu této terapie v období letních dovolených? Nenechte si volno narušit svými obavami, strachy, smutky, svou leností nebo vyčerpáním. Zharmonizujte svou psychiku a léto si krásně užijte.


Jaké esence můžeme využít?

BEECH

Přijedete na dovolenou a neustále vše kritizujete, nic vám nevyhovuje, nic není podle vašich představ? Vytváříte tím kolem sebe napětí a disharmonii? Vždy najdete něco, co vám vadí, chcete, aby vše bylo dokonalé?

Vyzkoušejte esenci BEECH, která vám pomůže najít rovnováhu, toleranci, shovívavost.

CENTAURY

Těšíte se, jak si vychutnáte zasloužené volno, a místo toho opět děláte vše pro to, aby měli radost vaši blízcí? Neumíte říci ne, určit si hranice a zcela zapomínáte na své potřeby?

Esence CENTAURY vám pomůže vnímat vlastní hranice a smysluplně využívat životní energii.

CERATO

Blíží se čas vaší vytoužené dovolené, ale vy se stále nemůžete rozhodnout pro jednu z více možností? Neustále hledáte řešení své situace u druhých? Ptáte se stále ostatních, co by pro vás bylo nejlepší?

Esence CERATO vám pomůže naslouchat svému vnitřnímu hlasu a důvěřovat sobě.

CHICORY

Odjíždí vám děti na tábor a pro vás je těžké vyrovnat se s tím, nejraději byste je nikam nepouštěli a měli je stále pod kontrolou? Máte potřebu své děti stále chránit a radit jim?

Esence CHICORY pomáhá otevřít se nové situaci a bezpodmínečné lásce, pomáhá dostat se ze závislosti.

CRAB APPLE

Jste nespokojeni se svou postavou a držíte před dovolenou půsty nebo diety? Trápí vás alergie nebo nachlazení? Cítíte se nepříjemně v novém prostředí a máte neustále touhu vše čistit a uklízet?

Zkuste pro harmonizaci životní energie esenci CRAB APPLE, která vám pomůže vyrovnat se se svými negativními představami.

HOLLY

Stává se, že vás nebo vaše dítko ovládne záchvat vzteku a lehce se rozčílíte? Bojíte se, že hněv ovládne vaše dítě zrovna ve chvíli, kdy je to nejméně vhodné, např. na letišti nebo v autobusu?

Mějte po ruce esenci HOLLY, která přináší pocit důvěry a přijetí.

HONEYSUCKLE

Odjíždí vaše dítě na prázdniny a má stesk po domově? Přijeli jste na známé dovolenkové místo, a neustále se vracíte v myšlenkách do minulosti a neužíváte si přítomného okamžiku?

Esence HONEYSUCKLE pomáhá přijmout minulost a ocenit nové impulsy.

HORNBEAM

Tak moc jste se těšili na dovolenou, a nyní, když je to tady, se vám ráno ani nechce vstát z postele? Mysleli jste si, že pojedete na výlet, a najednou se vám nechce vůbec nic dělat? Máte pocit, že bez kávy nebudete mít žádnou energii?

Esence HORNBEAM vám dodá nový elán a motivaci pro další den.

IMPATIENS

Místo abyste si užívali klidného odpočinku, máte stále pocit neklidu a spěchu? Máte pocit, že vás všichni ostatní zdržují a nestihnete naplánovaný program? Cítíte se z toho tlaku vyčerpaní?

IMPATIENS vám dodá vnitřní vyrovnanost a odstup.

MIMULUS

Máte strach z nějaké konkrétní příčiny? Bojíte se cestovat letadlem? Tíží vás strach, že na dovolené onemocníte, nezvládnete pobyt v cizí zemi, že se s partnerem pohádáte a nebudou vám stačit finance?

Esence MIMULUS dodá odvahu jít svou cestou a pomáhá porozumět vlastnímu chování.

MUSTARD

Propadáte nečekaně melancholii a smutku? Necítíte žádnou radost, ale nevíte proč? Jste náhle bez nálady?

Esence MUSTARD pomáhá překonat tento stav a dodává optimizmus a chuť do života.

OLIVE

Cítíte se vyčerpaní a unavení? Jste na konci svých sil? Potřebujete dodat sílu na další aktivity?

OLIVE vám dodá energii a obnoví fyzickou sílu.

RED CHESTNUT

Máte přehnané obavy o své blízké? Bojíte se je pustit na letní dovolenou, protože se vám v hlavě tvoří katastrofické scénáře?

V tom případě využijte síly esence RED CHESTNUT, která vám pomůže zmírnit úzkostné napětí.

ROCK WATER

Je pro vás velmi důležitá disciplína, máte rádi vše perfektně naplánované a je těžké se v období dovolené trochu uvolnit a užít si ji?

ROCK WATER pomůže dodat radost, otevřenost a přizpůsobivost.

WHITE CHESTNUT

Neustále se vám v hlavě honí myšlenky a je pro vás těžké najít vnitřní klid? Máte problém s usínáním?

Esence WHITE CHESTNUT zklidní tok myšlenek v hlavě a pomůže koncentrovat mysl. Je prospěšná také před usnutím, kdy pomůže vypnout hlavu a navodit klidný spánek.


Užívání esencí

  • Je možné vybrat si jednu nebo více esencí a dvě kapky od každé nakapat do sklenky s vodou, pomalu popíjet a zopakovat dle potřeby.
  • Tyto jednodruhové esence jsou dostupné v některých lékárnách nebo v e-shopech.
  • Pokud si klient přeje konzultaci a namíchání kapek přímo na míru, je potřeba oslovit odborníka, který se esencím věnuje. U nás v lékárně konzultace a míchání esencí nabízíme.

Léto je již v plném proudu a určitě se všichni těšíme na cestování nebo odpočinek. Často se ale stává, že přichází zklamání, když se nedaří vše podle našich plánů nebo když zjistíme, že strávený čas s našimi blízkými nemusí být zrovna tou vysněnou oázou. Někdy se s našimi negativními pocity těžce vyrovnáváme. Pojďme tedy využít možností, které nám nabízí čistá příroda. Bachova květová terapie pomáhá lidem na celém světě již přibližně 90 let a jistě stojí za to vyzkoušet ji. Obavy nejsou namístě. Je to metoda vhodná opravdu pro všechny.

 

Více na: www.bachovkyschusslerky.cz.

alternativní cesta k rovnováze, kterou lze objevit prostřednictvím farmaceutických služeb

 

Lenka Navrátilová
farmaceutická asistentka
absolventka mezinárodního certifikovaného vzdělávání BIEP

 
  • tisk
  • předplatit si