Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2024

Role Informační a edukační poradny podpůrné péče v rámci Komplexního onkologického centra v Plzni

Datum: 11. 6. 2024
Autor: Mgr. Simona Šípová, MBA et al.

Onkologické onemocnění je plné náročných životních situací, na které se nedá předem připravit. Rolí Informační a edukační poradny je zajistit místo a čas pacientům pro komunikaci a řešení komplikací souvisejících s onkologickým onemocněním a jeho léčbou.

Charakteristika plzeňského Komplexního onkologického centra

Onkologická a radioterapeutická klinika LF UK a FN Plzeň reprezentuje Komplexní onkologické centrum FN Plzeň. Zajišťuje specializovanou a superspecializovanou léčbu a péči pro obyvatele Plzeňského kraje, Karlovarského kraje a případně i dalších. Zabývá se léčbou širokého spektra zhoubných nádorových onemocnění dospělých pacientů ve spolupráci s ostatními pracovišti nemocnice. Samostatně poskytuje jak léčbu lokální a lokoregionální (ozařovací techniky radioterapie, vč. stereotaktické a brachyterapie), tak i léčbu systémovou (chemoterapie, hormonální léčba, cílená léčba, imunoterapie).

Denně do centra přichází přibližně 10 nových pacientů, asi 250–300 pacientů je denně ošetřeno v ambulantním provozu stacionáře, ozařoven a v 10 samostatných ambulancích. Ročně evidujeme přibližně 4 000 hospitalizací.


Výzva

Denně se u našich onkologických pacientů nebo jejich blízkých setkáváme se situacemi, které vyžadují prostor, čas a přístup, který v některých případech nemusí mít v danou chvíli ještě přesně uchopitelné definice. Všichni, kdo se s pacienty setkáváme, vnímáme potřebu doplnit standardní zavedenou systematickou terapii o komplexněji pojatou podpůrnou péči.

V nově vybudovaných prostorách plzeňské onkologie, přímo vedle hlavního vchodu, jsme se pokusili vytvořit příjemné prostředí poradny pro nemocné a jejich blízké, tolik vzdálené tomu nemocničnímu. Snahou je zajistit místo (a především čas) pro komunikaci a řešení výše uvedených situací, které souvisí s onkologickým onemocněním a léčbou a které se dotýkají pacienta a jeho blízkých. Umožňujeme tak setkání mimo „technický“ prostor ambulance nebo oddělení. Pokoušíme se plánovat a realizovat kroky, které přinesou našim klientům podporu, pocit pohodlí, bezpečí, uvolnění stresu a úzkosti.

Koncept naší poradny tedy pomáhá dále zkvalitňovat, systematizovat a rozšiřovat dosavadní poskytovanou podpůrnou a edukační péči o nemocné a jejich blízké, případně i směrem k veřejnosti.


Personální zabezpečení Informační a edukační poradny podpůrné péče

Odborným garantem je prof. MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D.

Všeobecné sestry s celkovým úvazkem 1,0 Mgr. Simona Šípová, MBA, a Bc. Martina Málková. Obě sestry mají specializovanou odbornou způsobilost a zvláštní odbornou způsobilost v oboru a kontinuálně se vzdělávají. Kombinují edukaci a přímou péči o nemocné. „Nabízíme konkrétní rady pro nemocné a jejich blízké. Nikdy nezasahujeme do kompetencí lékaře. Spolupracujeme s pracovišti FN Plzeň, s Centrem paliativní a podpůrné medicíny LF UK v Plzni, se Sekcí podpůrné léčby a péče České onkologické společnosti ČLS JEP a s řadou dalších externích pracovišť, institucí a poskytovatelů zdravotní péče,“ uvádí Mgr. Šípová.


Oblasti, kterými se Informační a edukační poradna podpůrné péče zabývá

Oblast prevence

Poskytuje informace o jednotlivých screeningových programech dostupných v rámci České republiky a možnost absolvovat je ve FN Plzeň a na pracovištích Plzeňského kraje a Karlovarského kraje. Organizuje osvětové akce v rámci FN Plzeň.

Oblast diagnostiky

Uplatňuje znalosti správné cesty pacienta systémem poskytujícím zdravotní péči. Provádí edukace o přípravě na jednotlivá diagnostická a zobrazovací vyšetření. Spolupracuje s klinickými obory, klinikou zobrazovacích metod, laboratorní diagnostikou a dalšími obory.


Oblast léčby a ošetřovatelské péče

Edukuje před a během jednotlivých léčebných modalit a v souvisejících tématech podpůrné a ošetřovatelská péče. Spolupracuje s centrem žilních vstupů, konziliárním týmem paliativní péče, oddělením sociální péče a dalšími specializovanými pracovišti v rámci FN Plzeň. Spolupracuje s terénními poskytovateli zdravotních služeb, podpůrné a paliativní péče v místě bydliště pacientů.

Podílí se na správné volbě žilního vstupu. Pomáhá s aplikací léčby, vč. biologické a chemoterapeutické v domácím prostředí, s aplikací růstových faktorů.

Pečuje o rány s ohledem na jejich charakter a etiologii, s využitím prostředků fázového hojení ran. Ve spolupráci s radiačním onkologem řeší možnosti aplikace preventivního filmového krytí kůže v ozařované oblasti v průběhu radioterapie. Řeší zdravotnické prostředky a podmínky jejich preskripce, péči o stomie, drény a močové katetry. V neposlední řadě řeší správné nakládání s nebezpečným a ostrým odpadem.

Oblast nutrice

Součástí péče je nutriční screening. Ve spolupráci s lékařem řeší sipping a jeho preskripci onkologem, enterální a parenterální výživu – aplikace, konzultace specialisty onkologa, který je držitelem funkční licence F016 v oboru umělá výživa a metabolická péče, její preskripci a logistiku dopravy. Dále řeší ošetřování a manipulaci s perkutánními endoskopickými gastrostomiemi, nasogastrickými nebo nazojejunálními sondami. Spolupracuje s oddělením klinické dietologie ve FN Plzeň.

Oblast sociální a psychologická a pastorační

Pomáhá pacientovi na cestě systémem poskytujícím zdravotní péči, vč. dopravy za léčbou, pracovní neschopnost, ošetřovné, identitu občana, průkaz ZTP nebo i lázeňskou péči, pomáhá s návratem do zaměstnání. Spolupracuje s oddělením sociální péče a s oddělením klinické psychologie ve FN Plzeň, případně s nemocničním kaplanem.

Oblast pacientských organizací a projektů

Zprostředkovává kontakt na pacientské organizace, např. OnkoFIT (https://onkofit.cz/), na onkojógu a další projekty, poskytuje kontakty na nadace podporující onkologické pacienty.

Oblast paliativní péče

Opět provází pacienta na cestě systémem poskytujícím zdravotní péči. Zprostředkovává kontakty na konziliární tým paliativní péče ve FN Plzeň, Hospic sv. Lazara v Plzni, kamenné i terénní poskytovatele hospicové péče, ambulance paliativní péče v Plzeňském kraji a Karlovarském kraji, poradnu pro pozůstalé Plzeňská zastávka a další.

Oblast edukace odborné veřejnosti

Ve spolupráci s Katedrou ošetřovatelství a porodní asistence Západočeské univerzity a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Plzni na naší klinice pomáhá se zajištěním praktické výuka osob připravujících se na výkon povolání ve zdravotnictví. Spolupracuje na realizaci adaptačního procesu nových zaměstnanců. Realizuje certifikovaný kurz Specifická ošetřovatelská péče v onkologii. Realizuje a garantuje praktické části specializačního vzdělá-vání pro všeobecné sestry v interních oborech, v budoucnu snad také v onkologii a hemato-onkologii. Aktivně spolupracuje na tvorbě doporučených postupů České onkologické společnosti ČLS JEP a České společnosti pro léčbu rány.


Co je důležité

Znalost systému je velmi důležitá. „Vědět je klíč“ je mottem obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius (https://www.dialog-jessenius.cz/o-nas). Nutná je jasná koncepce poskytované služby, nezasahování do kompetencí lékaře, multioborová spolupráce. Služba musí být k dispozici systémově, to znamená dosažitelná vždy, když je potřeba. Poskytované informace vždy musí být validní, to znamená pravidelně revidované a certifikované garantem. Poradna nabízí konkrétní rady pro nemocné a jejich blízké.


Závěr

Naše první zkušenosti a zpětná vazba pacientů, jejich blízkých a lékařů onkologů je pozitivní. Postupně hledáme cesty k optimalizaci poskytování péče v návaznosti na provozní potřeby ambulancí naší kliniky a individuální potřeby našich pacientů a jejich blízkých. Zásadní je spolupráce s dalšími specialisty a kontinuální vzdělávání v pestrých aspektech podpůrné a paliativní léčby a péče. Domníváme se, že naše poradna vhodně doplňuje komplexní pojetí péče o onkologické pacienty, jak je definováno ve Věstníku MZ 9/2023.

 

Mgr. Simona Šípová, MBA1
Bc. Martina Málková1

prof. MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D.1,2
1 Onkologická a radioterapeutická klinika LF UK a FN Plzeň
2 Centrum paliativní a podpůrné medicíny LF UK v Plzni

 
  • tisk
  • předplatit si