Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2024

Nové specializační vzdělávání v oboru hojení ran

Datum: 11. 6. 2024
Autor: Mgr. Jaroslava Fendrychová, Ph.D.

Tématem příspěvku je příprava a obsah nového specializačního vzdělávání v oboru hojení ran, který je určen všeobecným sestrám, jehož absolventi získají specializovanou způsobilost sestra pro hojení ran.

Úvod

Ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR číslo 14 byl v roce 2023 zveřejněn vzdělávací program nového specializačního vzdělávání pro všeobecné sestry v oboru hojení ran. Vzdělávací program (VP) byl vytvořen předními odborníky v dané problematice a Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO) v Brně získalo v lednu 2024 akreditaci k jeho teoretické výuce v celkovém počtu 140 hodin. Praktická výuka v počtu 160 hodin bude probíhat na vybraných klinických pracovištích ČR, která se rovněž pro tuto činnost akreditují.


Obsah specializačního vzdělávání

Vzdělávací program se skládá ze čtyř odborných modulů, z nichž první (OM1) se zabývá právními předpisy, etickými aspekty a doporučenými postupy se zaměřením na péči o rány a má časovou dotaci 28 hodin.

Druhý odborný modul (OM2) se souborným názvem „Komplexní přístup k péči o rány u dospělých“ se zabývá hodnocením stavu a kvality kůže a kožních adnex v jednotlivých věkových kategoriích, kožními projevy a eflorescencemi různých etiologií, základním rozdělením ran a fázemi jejich hojení, hodnocením stavu rány a jejího okolí, stavu výživy a hydratace pacienta, standardizovanými klasifikačními systémy a dokumentací rány. Ke stěžejním tématům patří ta, jež se zabývají hygienou rány a strategiemi zvládání biofilmu, metodami hojení ran, charakteristikami preventivních a terapeutických zdravotnických prostředků a důvody jejich použití, péčí o pacienty s nehojící se ránou, multidisciplinárními intervencemi v hojení ran atd. Součástí OM2 je rovněž rehabilitační ošetřovatelství, tišení bolesti, péče o jizvy, o okolí invazivních vstupů a stomií a samozřejmě holistický přístup k pacientovi. Celková časová dotace OM2 je 80 hodin teoretické výuky a 80 hodin odborné praxe u cílových poskytovatelů lůžkové péče, a to interní, onkologické, chirurgické, geriatrické nebo dermatologické. Z toho 40 hodin bude možné uskutečnit ve specializované ambulantní péči.

Třetí odborný modul (OM3) je zaměřen na péči o rány u dětí a jeho součástí je také edukační proces u pacienta s nehojící se ránou a edukace zdravotnických pracovníků a neformálních pečujících. Celý OM3 má 32 hodin teoretické výuky a 40 hodin odborné praxe u cílových poskytovatelů lůžkové péče dětských oddělení, 8 hodin bude možné uskutečnit rovněž ve spe-cializované ambulantní péči se zaměřením na hojení ran, stomií a invazivních vstupů u dětí.

Čtvrtý odborný modul (OM4) je již ryze praktický a bude opět probíhat u cílových poskytovatelů lůžkové i ambulantní péče v celkovém počtu 40 hodin pod vedením akreditovaných školitelů.


Podmínky pro zařazení do specializačního vzdělávání

Podmínkou pro zařazení do studia je získání odborné způsobilosti k výkonu povolání všeobecné sestry podle zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, ve znění pozdějších předpisů a nejméně 1 rok výkonu povolání všeobecné sestry u poskytovatele lůžkové zdravotní péče zejména na lůžkovém interním nebo chirurgickém oddělení nebo v ambulanci hojení ran nebo nejméně 1 rok výkonu povolání v domově pro osoby se zdravotním postižením registrovaného poskytovatele pobytových sociálních služeb (podle příslušných ustanovení zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů).

Optimální doba SV v oboru hojení ran je 18 měsíců, kterou lze prodloužit nebo zkrátit při zachování kvality vzdělávání a počtu hodin VP.


Výsledky vzdělávání

Absolvent bude připraven provádět, zajišťovat a koordinovat základní, specializovanou a vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči týkající se hojení ran a bude oprávněn na základě vlastního posouzení a rozhodnutí, v souladu s platnou legislativou, zabezpečovat ošetřovatelskou péči v hojení ran v rozsahu své specializované způsobilosti stanovené činnostmi podle vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, ve znění pozdějších předpisů.


Jak se ke studiu přihlásit

Teoretická část specializačního vzdělávání v oboru hojení ran bude v NCO NZO v Brně zahájena v první polovině roku 2025 a zájemci se mohou přihlásit již letos prostřednictvím webových stránek NCO NZO Brno (www.nconzo.cz/cs/formulare/specializacni- -vzdelavani-prihlasky-a-zadosti).


 

Mgr. Jaroslava Fendrychová, Ph.D.
Katedra anesteziologie, resuscitace, intenzivní a perioperační péče, NCO NZO, Brno

 
  • tisk
  • předplatit si