Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2024

Telemedicína jako součást péče o děti v Odborném léčebném ústavu Metylovice

Datum: 9. 2. 2024
Autor: PaedDr. Jakub Doležel, Ph.D., MUDr. Radim Dudek, MBA

Telemedicína zásadně mění způsob poskytování zdravotní péče. Mezi přínosy lze uvést zejména zvýšení dostupnosti a kvality poskytované péče. Tento článek se zaměřuje na telemedicínský projekt v Odborném léčebném ústavu Metylovice, kde jsou sledovány děti s onemocněním respiračního a kardiovaskulárního systému.

Moravskoslezský kraj patří mezi regiony se zhoršenou kvalitou ovzduší. Kvůli tomu dochází dlouhodobě k vzestupu respiračních onemocnění u dětí a dorostu. Nadváha a obezita u dětí je již civilizačním onemocněním, které děti přímo ohrožuje na zdraví. Jednou z hlavních příčin je nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky. Odborný léčebný ústav (OLÚ) v Metylovicích je jediné pracoviště v České republice, které se zabývá komplexní multioborovou následnou péčí o dětské pacienty. Mezi pilíře léčebných programů, kterými se lékaři a všeobecné sestry zabývají, patří: léčba respiračních onemocnění, léčba dětí s alergiemi a astmatem, léčebný program pro děti s nadváhou a obezitou a péče o děti s neurologickými onemocněními. Z tohoto důvodu je v OLÚ Metylovice realizován tele-medicínský projekt, který si vytyčil jako primární cíl prevenci a včasný záchyt chronických onemocnění.

Projekt je zaměřen na děti s onemocněními respiračního a kardiovaskulárního systému, především pak na děti s opakovanými a chronickými nemocemi dýchacího ústrojí, po operacích horních a dolních cest dýchacích, s cystickou fibrózou, s nadváhou a obezitou. Odborným garantem projektu je dlouholetý ředitel OLÚ Metylovice MUDr. Radim Dudek, MBA, který vznik projektu také inicioval.

OLÚ Metylovice začal vzdáleně monitorovat své dětské pacienty v roce 2018, ve spolupráci s telemedicínským centrem v Ostravě. Během této doby bylo sledováno > 1 400 dětí. Projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje.

Hlavním cílem projektu je snížit počet opakovaných hospitalizací u dětí pomocí používání telemedicínských aplikací. Dalším cílem je prokázat přínos vlivu vzdáleného monitoringu pomocí telemedicínských nástrojů na dodržování léčebného režimu a disciplíny dětského pacienta a jeho rodiny. Současně chce projekt prokázat benefity aplikace telemedicínských postupů na vybrané skupiny dětských pacientů s respiračními onemocněními a obezity z pohledu vývoje pacienta.

Distančním snímáním dětí se monitorují hodnoty krevního tlaku, tělesné teploty, tělesné hmotnosti, dechové funkce, saturace krve kyslíkem, srdeční činnost, případně glykemie. Stěžejní roli zde hrají všeobecné sestry, které zajišťují snímání, přenášení a vyhodnocení získaných dat. Naměřené hodnoty jsou ihned odesílány přes zabezpečenou síť do Centra telemedicínských služeb Fakultní nemocnice Ostrava a jsou k dispozici také ošetřujícím lékařům. Lékaři a všeobecné sestry tak mají přehled o tom, jak se vyvíjí zdravotní stav dítěte. V případě potřeby je možné sdílet data i s ostatními ošetřujícími lékaři.

Během pobytu v OLÚ Metylovice jsou měření prováděna všeobecnou sestrou, a to skupinově 2× týdně. U dětí indikovaných k redukci váhy je měřen krevní tlak, zaznamenáván elektrokardiogram, váha a glykemie. U dětí s onemocněním dýchacího systému je monitorován krevní tlak, tělesná teplota, spirometrie a saturace krve kyslíkem. Po ukončení pobytu v sanatoriu jsou vybrané děti následně sledovány v domácím prostředí, s asistencí rodičů. Domácí měření dětí probíhá rovněž 2× týdně. Ošetřující lékař dítěte (registrující pe-diatr) individuálně posoudí, které zdravotní parametry budou u dítěte monitorovány.

Na základě analýzy naměřených hodnot bylo prokázáno, že pobyt v OLÚ Metylovice vede společně se vzdálenou monitorací vybraných parametrů ke zlepšení zdravotního stavu dětí. V roce 2022 došlo u 92 % monitorovaných dětí ke snížení tělesné hmotnosti. Průměrný úbytek hmotnosti během pobytu byl 3,09 kg. Rovněž bylo zaznamenáno snížení hodnot krevního tlaku, a to u 54 % dětí. Došlo také k snížení tepové frekvence. U 55 % dětí se snížila tepová frekvence v průměru o 2,43 tepu za min. Došlo rovněž ke zlepšení dechových funkcí, a to u 70 % sledovaných dětí.

Mezi dlouhodobé přínosy projektu lze uvést zlepšení vitální kapacity plic, zvýšení tělesné výkonnosti, zlepšení imunity a fyzické zdatnosti dětí. Kromě toho u nich dochází k podpoře prevence chronických onemocnění a zlepšení dlouhodobého zdravotního stavu. Přínosem je rovněž snížení četnosti návštěv u lékaře a včasná intervence při změně zdravotního stavu.

Mottem OLÚ Metylovice je: „Chceme více uzdravovat než léčit.“

 

PaedDr. Jakub Doležel, Ph.D.
Centrum telemedicínských služeb FN Ostrava

MUDr. Radim Dudek, MBA
Odborný léčebný ústav Metylovice

 
  • tisk
  • předplatit si