Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2024

Komplexní řešení obrazové dokumentace stavu pacienta na pár kliků? To je aplikace ZUNI

Datum: 9. 2. 2024
Autor: Martin Vantara

Aplikace ZUNI (zScanner Universal) představuje inovativní nástroj pro zdravotnická zařízení, který zlepšuje proces dokumentace a zvyšuje kvalitu péče o pacienty. Je zaměřena na efektivní a bezpečné pořizování, ukládání a sdílení obrazových dat, včetně fotografií, videozáznamů a skenovaných dokumentů.

Aplikaci ZUNI (zScanner Universal) můžete znát ještě pod názvem zScanner. Od začátku roku 2024 došlo k přejmenování na ZUNI. Předchozí generace aplikace vznikla v roce 2018 v nemocnici IKEM pod názvem zScanner ve spolupráci s firmou Bindworks s. r. o. jako nástroj pro digitalizaci papírových dokumentů přinesených pacienty, který vycházel z interních systémů nemocnice. Postupem času se však ukázalo, že mobilní telefon a aplikace v rukách schopného personálu může řešit další situace.

V roce 2022 začala intenzivní spolupráce s II. interní klinikou – gastroenterologickou a geriatrickou Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) pod vedením Mgr. Lenky Šeflové zaměřená zejména na dokumentaci ran. Původní myšlenka umožnit vyfocení rány a její odeslání do systému PACS (picture archiving and communication system) se rozšířila o možnost vytváření „zprávy o ráně“ přímo u lůžka pacienta, čímž došlo k nahrazení ručních záznamů do šablony papírového formuláře.

Po pilotním testování funkčnosti řešení bylo iniciováno popisování ran ve formě strukturovaných dat – nahradil se tak volný text, který neumožňuje srovnávat záznamy od jednotlivých ošetřujících nebo vytvářet statistiky.

Základem úspěchu a pozitivní akceptace používání aplikace v řadách nemocničního personálu je fakt, že celý vývoj probíhal ve spolupráci a na základě požadavků personálu, který s aplikací denně pracuje.

„Mobilní technologie mají personálu pomáhat a šetřit čas, který následně může věnovat pacientům,“ říká Martin Vantara, výkonný ředitel společnosti Bindworks. „Proto se při návrhu aplikace hodně dbalo na uživatelskou zkušenost, prováděly se rozhovory s uživateli a testování prototypů, než se vytvořil návrh univerzální kostry aplikace.“


Jak aplikace funguje?

Použití aplikace je možné popsat pomocí čtyř kroků:

1. Výběr pacienta

Aplikace umožňuje pacienty, ke kterým budou data přiřazena, vyhledávat pomocí jména, příjmení nebo čísla pojištěnce. Pro zrychlení je možné vybrat pacienta načtením kódu z náramku na zápěstí, který je v dnešní době v nemocnicích rozšířeným řešením. Pro ambulantní praxi je pak možné pacienta vybrat načtením průkazu pojištěnce.

2. Pořízení samotného obrazového záznamu

Lze pořizovat fotografie rány, naskenovat papírové dokumenty nebo uložit videozáznam vyšetření.

3. Doplnění popisu k pořízenému záznamu

Aplikace poskytuje velkou svobodu v typu a rozsahu popisovaných metadat. Každé oddělení nebo klinika si tak může popis přizpůsobit podle svých potřeb.

4. Odeslání záznamů

Data se odesílají do dalších systémů jako PACS nebo NIS (nemocniční informační systém).


Klíčové vlastnosti aplikace

Mezi klíčové vlastnosti aplikace patří:

  • Použití v různých klinických kontextech: pro různé účely, vč. dokumentace hojení ran, skenování pacientských dokumentů nebo nahrávání videozáznamu pohybových vyšetření.
  • Klasifikace fotografií a videozáznamů: možnost klasifikace snímků podle částí těla, standardizované formuláře pro popis stavu rány a pokročilé funkce jako automatické rozpoznávání a měření ran.
  • Digitalizace papírové dokumentace: optické rozpoznávání znaků (OCR – optical character recognition) pro rozpoznávání textu v dokumentech a automatické AI rozpoznání typů dokumentů usnadňující jejich zpracování a archivaci.
  • Bezpečnost: šifrování dat, využití biometrie, dálkové odhlášení a smazání dat v případě ztráty zařízení jsou samozřejmostí.
  • Integrace s nemocničními systémy: aplikace se snadno integruje s NIS, PACS a DMS (dokument management system). Toto propojení zabezpečuje, že všechny dokumenty jsou bezpečně uloženy a snadno přístupné pro zdravotnický personál.

Aplikaci využívají přední zdravotnická zařízení, např. IKEM, FNOL a Fakultní nemocnice Bulovka, postupně se přidávají další. „Aplikace ZUNI nám výrazně usnadňuje dokumentaci hojení ran,“ říká Mgr. Šeflová, vrchní sestra II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické FNOL. „Díky aplikaci máme všechny potřebné informace o stavu ran pacienta zdokumentovány přímo u lůžka a přehledně uloženy na jednom místě. Ihned po vyfocení jsou informace k dispozici všem v rámci nemocnice.“

Aplikace ZUNI se neustále vyvíjí, momentálně vývojáři pracují na přidání dalších funkcí.

Zaměřují se na zvýšení kvality pořizovaných fotografií. „Objektivnost zachycené fotografie v praxi může ovlivnit spousta okolností, např. úhel, pod kterým se rána vyfotí, nebo osvětlení v místnosti. Pořízené fotky stejné rány v čase se tedy mohou mezi sebou diametrálně lišit a následně je těžké objektivně posoudit vývoj. Nemocniční prostředí není profesionální fotoateliér a sestry profesionální fotografky. Technika ale může výrazně pomoct, a tak do aplikace implementujeme funkce, které mohou výsledné kvalitě pomoct,“ vysvětluje Vantara.


Funkce upravující kvalitu záznamu

  • Pomocník pro rozpoznání kolmosti – naviguje personál u lůžka, aby při focení byla rána pod správným úhlem, tedy fotoaparát v poloze 90° přímo nad ránou.
  • Kalibrace barev pro zajištění správnosti barevného spektra pro následné srovnávání – v praxi není možné zaručit, aby se všechny fotografie ve zdravotním zařízení pořizovaly stejným typem fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Přihlédnout se musí i k okolnímu prostředí a podmínkám (např. typ osvětlení místnosti, přirozené světlo, výmalba místnosti), které mohou ovlivnit barvu pořízené fotky. Zde nastupují algoritmy, které pomáhají automaticky venkovní vlivy eliminovat tak, aby výstupem byla „standardizovaná“ fotografie, která zachycuje reálné barvy rány, a je možné provádět její srovnávání v čase.
  • Automatická kontrola ostrosti – ne vždy se povede pořídit ostrou fotografii a jediná šance, kdy chybu napravit, je přímo u lůžka. Algoritmy proto v aplikaci fotografii analyzují a v případě, že vyhodnotí nedostatečnou ostrost, okamžitě doporučí, aby byla pořízena nová.



Další vývoj

V dalším experimentálním vývoji se tým zaměřuje na funkce, které mohou pomoct se sledováním vývoje hojení rány.

Automatická AI analýza fází hojení rány je dalším krokem automatického určování velikosti rány. Ve výsledku tak aplikace např. poskytne procentuální zastoupení nekrózy nebo granulace v ploše rány.

Focení ran v infračerveném spektru pomocí termovizních kamer – zachycení „teploty rány“ by mohlo přinést další informace k rychlosti hojení nebo poznat vznikající problém kůže ještě předtím, než je viditelný lidským okem.

„Tím ale nekončíme. Zajímáme se o témata z oblasti AI a máme další nápady pro oblasti nahrávání videa – primárně použitelné pro spinální jednotky a rehabilitační kliniky. Těsně před dokončením je verze aplikace určená pro domácí péči nebo pobytová zařízení. Nápadů máme opravdu mnoho,“ dodává Vantara.

Dlouhodobě prospěšná se ukázala i spolupráce s Českou společností pro léčbu rány a společné úsilí posunout kupředu myšlenku standardizace fotodokumentace v České republice. Prvním výstupem je publikace věnovaná fotodokumentaci ran (FNOL a ČSLR, 2024) která byla představena na XXII. celostátním kongresu ČSLR 18.–19. ledna 2024 v Pardubicích.


Literatura

1. ČESKÁ SPOLEČNOST PRO LÉČBU RÁNY. Fotodokumentace ran. Návod k fotodokumentaci ran 2024. [online]. Dostupné z: https://www.cslr.cz/fotodokumentace-ran.
2. FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC. Návod k dokumentaci. [online]. Dostupné z: https://druhainterna.fnol.cz/fotodokumentace-ran.


 

Martin Vantara
Bindworks s. r. o.

 
  • tisk
  • předplatit si