Číslo 1 / 2019
Vliv celiakie a dodržování bezlepkové diety na život nemocného
Souhrn: Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku. Jednou z možných variant léčby je bezlepková dieta. I přes značný pokrok ve zvládání tohoto onemocnění mohou být lidé s celiakií velmi omezeni ve svém životě. Musejí myslet na to, kde se mohou stravovat, zda je podávané jídlo opravdu bez lepku a nedošlo ke kontaminaci. Přestože je v dnešní době sortiment potravin pro celiaky významně širší, je třeba vzít v úvahu také fakt, že dietní strava je ve srovnání s běžným jídlem cenově velmi náročná.
Klíčová slova: bezlepková dieta, celiakie, lepek, potraviny
Celiac disease is a chronic autoimmune disease that is caused by gluten intolerance.
Summary: One of the possible treatments is gluten-free diet. Even across the progress in disease managing, people with celiac disease may be very limited in their lives. They have to think of where they can eat and whether the meal is truly gluten-free and there is no contamination. Even though the assortment is now considerably wider, it is necessary to take on mind the fact that dietary food is very expensive compared to a regular meal.
Key words: gluten-free diet, celiac disease, gluten, food
Celý článek si můžete přečíst ZDE.
Další články v tomto čísle
- Editorial
- Když budou pacienti mlčet, ke změnám nedojde
- Boj s aterosklerózou: větší síla, nebo lepší načasování?
- Mýty v oblasti diety a prevence aterosklerózy
- 3. LF UK v Praze letos otevře nový magisterský program Intenzivní péče pro sestry
- Dokumentace pro sestry nově a jednoduše
- Záznam a vedenie sesterskej dokumentácie
- Můžu slušně žít, cestovat, a ještě i ušetřit
- 4x o výpovědích z práce
- XIV. ústecký den ošetřovatelství