Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2019

Vliv celiakie a dodržování bezlepkové diety na život nemocného

Datum: 11. 2. 2019
Autor: Mgr. Hana Ochtinská, PhDr. Iva Marková, Mgr. Zuzana Červenková

Souhrn: Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku. Jednou z možných variant léčby je bezlepková dieta. I přes značný pokrok ve zvládání tohoto onemocnění mohou být lidé s celiakií velmi omezeni ve svém životě. Musejí myslet na to, kde se mohou stravovat, zda je podávané jídlo opravdu bez lepku a nedošlo ke kontaminaci. Přestože je v dnešní době sortiment potravin pro celiaky významně širší, je třeba vzít v úvahu také fakt, že dietní strava je ve srovnání s běžným jídlem cenově velmi náročná.
Klíčová slova: bezlepková dieta, celiakie, lepek, potraviny

 

Celiac disease is a chronic autoimmune disease that is caused by gluten intolerance.

Summary: One of the possible treatments is gluten-free diet. Even across the progress in disease managing, people with celiac disease may be very limited in their lives. They have to think of where they can eat and whether the meal is truly gluten-free and there is no contamination. Even though the assortment is now considerably wider, it is necessary to take on mind the fact that dietary food is very expensive compared to a regular meal.

Key words: gluten-free diet, celiac disease, gluten, food

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

 
  • tisk
  • předplatit si