Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2019

Mýty v oblasti diety a prevence aterosklerózy

Datum: 11. 2. 2019
Autor: doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Abstrakt: Kardiovaskulární onemocnění představují v současné době hlavní příčinu zdravotních omezení a předčasných úmrtí. Fyzická aktivita a správná výživa hrají klíčovou roli v udržování dobrého zdravotního stavu a prevenci nemocí. V tisku se objevuje spousta zavádějících informací. Mýty ovlivňují spotřebitele při výběru potravin a spousta mýtů je vytvářena okolo tuků a jejich vlivu na zdraví. Zdá se, jako  bychom měli řadu nových objevů v oblasti výživy. Nicméně v rámci výživových doporučení dochází jen k relativně malým změnám. Lidé by měli mít přiměřený příjem energie, konzumovat méně nasycených a transmastných kyselin, preferovat (poly)nenasycené mastné kyseliny, používat méně soli, jíst dostatek ovoce, zeleniny a luštěnin, upřednostňovat potraviny rostlinného původu, mořské produkty a nízkotučné mléčné výrobky.
Klíčová slova: ateroskleróza, cholesterol, nasycené mastné kyseliny, nízkotučná strava, mýty, omega-6 mastné kyseliny, transmastné kyseliny

 

Myths on diet and prevention of atherosclerosis
Abstract: Cardiovascular disease is globally the number one cause of premature death and disability. Physical activities and good nutrition play a crucial role in maintaining health and fighting disease. There is lot of conflicting information spread around. Many myths influence consumers‘ food choices and lot of myths is about fats  and their role in the diet. It looks like there are new discoveries in the field of nutrition science. However, there are only relatively minor shifts in dietary guidelines for fat and fatty acids. People should have an appropriate energy intake, eat less foods high in saturated, trans fatty acids, prefer unsaturated fatty acids; use less salt; enjoy fruits, vegetables and legumes; and select foods of plant and marine origin and low fat dairy.
Key words: atherosclerosis, cholesterol, saturated fatty acids, low fat diet, myths, omega-6 fatty acids, trans fatty acids

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

 
  • tisk
  • předplatit si