Číslo 1 - 2 / 2016
Jak zdravě žít – Školní projekt podpory zdraví ve škole
Dne 21. března 2013 získala naše Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo certifi kát „Škola podporující zdraví“, který nám byl udělen Státním zdravotním ústavem (SZÚ) za aktivity realizované v projektu „Program podpory zdraví“. Naším dlouhodobým cílem bylo zrealizovat proměnu školy v místo, kde se žáci a studenti rádi učí a učitelé a ostatní pracovníci zde rádi pracují.
Od samého počátku jsme v práci na projektu viděli zvýšení kvality naší školy i zlepšení jejího vnitřního klimatu. Projektový tým si rozdělil jednotlivé kompetence a zahájil práci na úkolech, které směřovaly k naplnění stanovených cílových aktivit.
Hlavním úkolem bylo změnit současný provoz kantýny a přebudovat ji na kantýnu, jež bude nabízet sortiment ze zdravých produktů, který se postupně dostane do povědomí žáků, studentů i zaměstnanců. Chtěli jsme je ujistit v tom, že zdravý životní styl ve stravování není jen náplní námi vyučovaných předmětů, ale i skutečnou realitou; že tak chceme žít a budeme tuto myšlenku šířit mezi svými blízkými i na pracovištích v nemocnici, kde realizujeme odbornou praxi. Za výborné jsme považovali propojení teorie s praxí.
Na hlavní myšlenku postupně navazovaly i další aktivity, kdy jsme uspořádali přednášku s dietoložkou a specialistkou na zdravý životní styl Mgr. Ivanou Štenzlovou, která nás zasvětila do tajů své profese a zaměřila se na základní informace o vhodné skladbě stravy během celého dne, zvláště pak na pitný režim a stravování během školního vyučování.
V rámci pitného režimu jsme na chodbě v blízkosti kantýny umístili zásobník na teplou a studenou vodu. Stejně jako kantýna, i zásobník se stal oblíbeným místem pro všechny, kteří se v budově školy nacházejí.
ochutnat mj. nejrůznější saláty a pomazánky
fota: autorka
V průběhu realizace projektu se nám podařilo odstranit z budovy školy automat, který nabízel žákům, studentům i zaměstnancům školy nezdravé nebo nevhodné potraviny – sladkosti i sladké tekutiny, což se neslučovalo s myšlenkou projektu.
Další zajímavostí byla přednáška zaměřená na pohybovou aktivitu – nordic walking pro žáky, studenty i zaměstnance. Hned na ni jsme navázali turistickými vycházkami do krásné chráněné krajinné oblasti Podyjí, která nám poskytla dostatek turistických stezek, kde bylo možné tuto aktivitu realizovat. I tato myšlenka se setkala s pozitivním ohlasem.
Na podporu zdravého stravování se dvě členky projektového týmu zúčastnily kurzu vaření zaměřeného na vitální kuchyni. Naši zaměstnanci se zúčastnili i akce „Živé vaření“, jež byla vedena šéfkuchařem hotelu Presige, který je zaměřen na vitální vaření. Tato akce se na škole stala tradicí a každým rokem se dvakrát do roka scházíme ve stejných prostorách, se stejným šéfkuchařem na dalších lekcích vaření, které je nejen zdravé, ale i chutné. Do aktivity se nám podařilo zapojit i některé studenty, ale i další rodinné příslušníky nebo blízké známé. Vy učující, které mají v rámci předmětu, co do činění se zdravým životním stylem, z těchto osvědčených programů těží.
Do projektu byla zakomponována i spolupráce vyučujících a žáků se znojemskými mateřskými a základními školami a byl jim nabídnut zážitkový program, v němž se přítomní seznámili se základními pravidly zdravého životního stylu s názornou ukázkou předmětů a pomůcek, včetně prezentací, které realizovanou problematiku zajímavě přiblížily. Součástí programu byla i praktická ukázka zdravé snídaně, svačiny, vhodných nápojů a na závěr proběhla i ochutnávka připravených produktů.
V průběhu realizace projektu se v rámci jeho návaznosti a ve spojitosti s dalším projektem tři vyučující zúčastnily semináře společnosti STOB: „Kognitivní terapie obezity“ v Praze pod vedením zkušených lektorů manželů Málkových. Získaný certifikát je opravňuje realizovat kurz pro snižování nadváhy, který nabízíme zdarma všem zájemcům z řad našich žáků, studentů, zaměstnanců i veřejnosti. O tom, že lze redukovat hmotnost nenásilnou formou, s využitím poznatků z kurzů, svědčí i redukce hmotnosti zúčastněných.
seznámeny se základními pravidly zdravého životního stylu
fota: autora
Členky týmu si připravily přednášku pro veřejnost v prostorách Městské knihovny na téma: „Jak zdravě žít“. I tato akce měla ve Znojmě pozitivní ohlas.
Každoročně pořádá naše škola v předvánočním období celodenní akci „Den zdravé výživy“, kterou pod vedením pedagogů připravují žáci 2. ročníku a kde je možné ochutnat různé varianty salátů, pomazánek, moučníků, ovoce a zeleniny.
Během realizace projektu jsme spolupracovali s mnoha organizacemi a školami.
V současné době projekt pokračuje v dalších aktivitách. Program má tři základní body: pohodu prostředí, zdravé učení a otevření školy veřejnosti, které jsme rozpracovali a definovali v rámcovém projektu a prováděcím plánu. Jsme velmi motivováni k pokračování v programu „Zdravá škola“, i když se toho ve škole již mnoho změnilo. Dle dotazníkového šetření, které jsme provedli, máme další podněty a nápady z řad žáků a studentů pro další činnosti vedoucí ke společnému cíli – spokojenému klimatu ve škole podporujícímu zdraví. Oficiálním cílem proměny školy bylo „trvale umožňovat optimální vývoj a rozvoj každého jednotlivce, žáka a učitele v součinnosti s rodiči a obcí, po stránce tělesné, duševní a sociální“. Společně jsme se o to snažili a rádi bychom se stali přirozeným odborným garantem v oblasti zdravého životního stylu v našem městě, jak vyplývá z odbornosti naší školy. Také bychom chtěli, aby se naše škola stala místem, kde se cítíme bezpečně, rádi se zde učíme a rádi zde učíme. S filozofií programu byl seznámen i ředitel školy, ostatní členové vedení školy, pedagogové a další naši pracovníci. Všichni jej jednoznačně podporují. Základní zásady a principy tohoto programu jsou všem pracovníkům přirozeně blízké a ztotožňují se s filozofií holistického pojetí zdraví a propojeností jednotlivých aktivit v rámci cílových skupin žáků, studentů, pedagogů, ostatních zaměstnanců školy a rodičů. Naši žáci a studenti jsou rovněž v rámci školního vzdělávacího programu vhodně motivováni a význam podpory zdraví si uvědomují nejen z teoretických znalostí získaných v odborných předmětech, ale i na základě praktických zkušeností s nemocí, zdravím a jejich provázaností na všechny ostatní stránky osobnosti člověka v rámci předmětu Ošetřování nemocných, který se vyučuje v reálném prostředí zdravotnických zařízení. Oslovili jsme základní a mateřské školy ve Znojmě a jeho blízkém okolí s nabídkou spolupráce. Nabízíme přednášky a krátké zážitkové programy se zaměřením na prevenci poruch výživy s využitím všech pohledů na podporu zdraví na základě filozofie Školy podporující zdraví (ŠPZ) a setkali jsme se s kladným ohlasem. S městem Znojmem spolupracujeme na společných projektech zaměřených na první pomoc „Nemyslíš, zaplatíš!“ a při ukázkách a námětovém cvičení integrovaného záchranného systému. Rozšíření naší nabídky o další oblast město vítá. Navázali jsme také předběžnou spolupráci s Městskou knihovnou ve Znojmě, která projevila zájem o spolupráci s námi v rámci svých interních a veřejných vzdělávacích aktivit – „Akademie třetího věku“ a „Klub zdraví“. Naším dlouhodobým cílem je stát se regionálním odborným garantem v oblasti zdravého životního stylu s ucelenou, promyšlenou a perspektivní koncepcí v této oblasti. Od programu ŠPZ pak očekáváme proces zahájení dlouhodobé systémové změny v pohledu na působení školy v oblasti uvědomění si pozitivních i negativních důsledků jejího vlivu na zdraví a položení základů celoživotního vzdělávání a dlouhodobé změny postojů u našich žáků, studentů, pedagogů, zaměstnanců, rodičů a spoluobčanů.
Velmi úspěšná byla akce realizovaná pod vedením Lipky – školského zařízení pro enviromentální vzdělávání – Zdravě a bezpečně v Jihomoravském kraji, kde jsme v šesti akcích realizovali aktivity, které byly také zaměřeny na zdraví – Vím, jak jím, Prevence rizik, Pohybové aktivity nordic walking, projektový „Den zdravé výživy“, projektový „Den zdraví“ a komponovaný program – školní projekt „Pěstování a poznávání léčivých rostlin“. Zde jsme využívali získané předchozí poznatky, ale také jsme se sami dozvěděli řadu zajímavostí z oblasti zdraví.
Mgr. Olga Černá, členka týmu, cerna@szsz.cz
Mgr. Radka Procházková, koordinátorka projektu, prochazkova@szsz.cz
Další články v tomto čísle
- Stydlivě tajeným otcem pokroku je génius lidské lenosti (Gabriel Laub)
- Odkaz „starých dobrých zdrávek“…nejednotný názor, či nepochopení?
- Sestry – manažerky: péče o podřízené a jejich rozvoj
- Dětská otolaryngologie
- Výchova ke zdraví
- Jak na strach a úzkost v těhotenství
- Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství
- Péče o pacienta s klostridiovou kolitidou
- Problematika hygienické péče u obézních pacientů
- Specifika perioperační péče o pacienty s methicilin rezistentním Staphylococcem aureem