Číslo 5 / 2013
Riziko malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním
Souhrn: Schizofrenie je závažné onemocnění a většina nemocných potřebuje celoživotní léčbu. U pacientů se schizofrenií je vyšší prevalence rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, dyslipidémie, nadváhy a obezity. Většina schizofreniků má nevhodné stravovací návyky, nedostatek pohybové aktivity a trpí nikotinismem. Také dlouhodobé užívání antipsychotických léků se podílí na přírůstku tělesné hmotnosti. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou, formou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily čtyři všeobecné sestry z Domova se zvláštním režimem Libníč. Dále byla provedena analýza zdravotnické dokumentace, kterou bylo zjištěno, že u převážné většiny schizofreniků se kromě jejich základního onemocnění vyskytují další onemocnění, zejména obezita, hypertenze, diabetes 2. typu a hyperlipidémie. Výsledky výzkumu dále prokázaly, že ošetřující personál má znalosti o možných rizikových faktorech pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění u schizofrenických klientů v důsledku nevhodných stravovacích návyků či vlivem antipsychotické medikace.
Klíčová slova: antipsychotika - malnutrice - nutriční péče - obezita - schizofrenie.
Summary: Schizophrenia is a serious mental illness. The majority of people suffering from this illness require lifelong treatment. The prevalence of risk factors such as development of cardiovascular dinase, diabetes, dyslipidemia, overweight, obesity is higher with regard to the patiens with schizophrenia. A large number of these people have bad rating habits, lack of physical aktivity and nicotine dependence. The use of antipsychotik mediactions also contributes to increased storage of fat and overweight. This The survey is accomplished by means of the qualitative method using non-standardized interview. Research file consists of data submitted by four general nurses from the aforementioned Nursing home with a special regime Libníč. The analysis of health documentation reveals that the majority of schizophrenic patiens suffer from other illness, such as obesity, hypertension, diabetes and hyperlipidemia. The results of this surfy prove that nursing staff are sufficiently informed and aware of possible risk factors associated with the development of cardiovascular dinase with regard to the schizophrenic patiens due to incorrect rating nabits or antipsychotic medication.
Keywords: antipsychotics - malnutrition - nutritional care - obesity - schizophrenia.
Úvod
Výživa patří mezi základní potřeby člověka. Správná výživa je velmi důležitá pro člověka nemocného, ale i zdravého. S výživou úzce souvisí riziko malnutrice. Do malnutrice lze zahrnout poruchy výživového stavu v důsledku nedostatku, nadbytku nebo nevyváženého zastoupení energie, proteinů a ostatních složek. U osob trpících psychiatrickým onemocněním se vyskytují poruchy výživy jak z nedostatku živin (mentální anorexie, bulimie), tak z nadbytku živin (nadváha, obezita, metabolický syndrom). Mezi nemocnými schizofrenií je obezita a její výskyt velmi častý. Důvodem jsou negativní příznaky schizofrenie, nemocní jsou apatičtí, trpí sociální izolací a velmi často porušují zdravou životosprávu. Svůj podíl má i antipsychotická léčba. Léky úspěšně potlačují projevy schizofrenního onemocnění, ale jejich nežádoucími účinky jsou přírůstky na hmotnosti, zvýšení chuti k jídlu, vliv na krevní tlak a srdeční frekvenci. Schizofrenici mají vyšší prevalenci rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, nadváhy, obezity, těžké obezity, dyslipidémie, mají nevhodné stravovací návyky, nedostatek pohybové aktivity, trpí nikotinismem. Proto je v léčbě schizofrenie důležitá spolupráce psychiatra s nutričním terapeutem a vedle medikamentů je nutné klást důraz na změnu životního stylu a stravovacích návyků schizofreniků.
Metodika
Kvalitativní výzkumné šetření bylo realizováno metodou nestandardizovaného rozhovoru. První část rozhovoru byla zaměřena na identifikační údaje respondentů, druhá na zdravý životní styl obecně, třetí se soustředila na život klientů v zařízení a čtvrtá byla věnována nutriční péči a podpoře. Pro splnění dalšího cíle výzkumu byla provedena analýza zdravotnické dokumentace, jak lékařské, tak ošetřovatelské. Výzkumný soubor tvořily čtyři všeobecné sestry z Domova se zvláštním režimem Libníč (DZR).
Diskuze
Výzkum byl zaměřen na výskyt malnutrice u osob se schizofrenií v Domově se zvláštním režimem a na to, zda má nějaký vliv antipsychotická medikace. Byla provedena analýza zdravotnické dokumentace. Předmětem analýzy byly hodnoty BMI a diagnóza. Z této analýzy bylo zjištěno, že z celkového počtu 80 schizofrenických klientů (46 mužů a 34 žen) má pouze 13 osob (16 %) hodnotu BMI do 24,9 a žádné přidružené onemocnění. Ostatních 67 nemocných (84 %) trpí nadváhou, obezitou, někteří až těžkou obezitou, hyperlipidémií, diabetem 2. typu, hypercholesterolémií č i hypertenzí. Švestka uvádí, že 43-50 % schizofreniků trpí současně somatickými chorobami, nejčastěji kardiovaskulárními onemocněními, obezitou, hyperlipidémií, diabetem mellitem 2. typu, hypertenzí, osteopenií. Z tohoto zjištění vyplývá, že osoby trpící schizofrenií jsou ohroženy zvýšenou úmrtností v důsledku těchto přidružených onemocnění, proto je důležitá spolupráce psychiatra s ostatními odbornými lékaři, kteří onemocnění stabilizují medikamenty. Léčba schizofrenie spočívá především v podávání psychofarmak, tzv. antipsychotik. Dlouhodobé podávání antipsychotik snižuje riziko relapsu psychózy a potlačuje projevy schizofrenie - halucinace, bludy. Kromě žádoucích účinků farmakologické léčby však mají léky také nežádoucí účinky, zejména vliv na vzestup či snížení hmotnosti, chuť k jídlu a hodnoty krevního tlaku. Svačina popisuje vliv psychofarmak na vzestup hmotnosti a možný výskyt diabetu 2. typu u schizofreniků při léčbě olanzapinem. Druhá část výzkumu se zabývala znalostmi ošetřujícího personálu o možném riziku či výskytu malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním v DZR. Informace byly získávány formou nestandardizovaného rozhovoru. Dotazované sestry znají některé zásady zdravého životního stylu, například udržování přiměřené hmotnosti, příjem pestré a vyvážené stravy, dostatečnou pohybovou aktivitu, konzumaci zeleniny a ovoce, mléčných výrobků, omezení soli, příjem tekutin nejméně 1,5 l denně. Prakticky je však příliš nedodržují. Důvodem je třísměnný provoz a vyčerpávající práce s psychicky nemocnými lidmi. BMI sestry znají celkem dobře, dovedou index spočítat, ale rozmezí určující, kdy je člověk v pásmu podvýživy, normy, nadváhy nebo těžké obezity, neznají. Pojem malnutrice všechny sestry definovaly jako podvýživu. V současné době je malnutrice považována za závažný problém u dlouhodobě ležících hospitalizovaných pacientů. Je třeba si uvědomit, že malnutrice není jen stav podvýživy, ale také stav nadvýživy, tedy obezity.
Další část rozhovoru byla zaměřena na životní styl klientů v DZR. Všechny čtyři sestry uvedly, že nemocní schizofrenií se přejídají, jsou závislí na nikotinu, mají nízkou nebo žádnou pohybovou aktivitu, dvě dotazované sestry zmínily i odmítání stravy v důsledku základního psychiatrického onemocnění. V antipsychotické medikaci naordinované psychiatrem se sestry orientují dobře, znají nežádoucí účinky na hmotnost, chuť k jídlu a krevní tlak. Dietní systém a diety považují dotazované sestry za základní znalost ošetřovatelské péče, jako nedostatek v DZR uvádějí sestavování jídelního lístku vedoucí stravovacího provozu a kuchařem. V zařízení jim chybí nutriční terapeut. Klienty se sestry snaží edukovat samy, ale pouze v rozsahu svých kompetencí daných vyhláškou č. 55/2011 Sb., která stanovuje činnost zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. Shodují se, že jimi prováděná edukace je nedostatečná a nemá pozitivní odezvu. Hlavním důvodem je pro sestry nedostatek času při péči o nemocné psychózou. Nabídku pohybových aktivit v DZR respondentky hodnotí kladně. DZR nabízí vycházky, nordic walking, běžky, rekreační pobyty na Šumavě, cvičení v tělocvičně. Problémem je nezájem ze strany klientů a také nedostatek fyzioterapeutů. Sigmundová poukazuje na problém nedostatku tělesné aktivity u schizofreniků a nedostatek literatury zaměřené na téma cvičebního programu pro nemocné schizofrenií. Domnívá se, že zvýšení pohybové aktivity u těchto klientů přispěje ke zlepšení psychického stavu, ale také zkvalitnění spánku, snížení krevního tlaku a u diabetiků snížení hladiny krevního cukru.
Za největší problém ve výživě schizofrenických klientů shodně všechny čtyři sestry uvádějí především nadměrné stravování, nikotinismus a nízkou pohybovou aktivitu. Sigmundová uvádí, že kouření, nedostatek pohybové aktivity a nevhodné stravovací návyky jsou tři důležité faktory životního stylu schizofrenických pacientů.
Všechny oslovené sestry si nutriční péči spojují s prací nutričního terapeuta, který by se staral o výživu klientů, správné stravovací návyky, prováděl by edukaci a úzce spolupracoval s ošetřujícím lékařem a psychiatrem. Sestavoval by jídelní lístek, podílel se na přípravě stravy a individuálně se věnoval nutriční péči konkrétním klientům. Pod pojmem nutriční podpora si dotazované sestry představují zejména enterální výživu. Při své práci se setkaly se sippingem, sondovou výživou, přípravky na podporu hojení dekubitů. Mají však pouze malé znalosti, které plynou z nízké informovanosti o nových výrobcích na trhu. Přiznávají, že se o modulární dietetiku blíže nezajímaly. Důležitý je také fakt, že specifická nutriční podpora při léčbě schizofrenie není známa.
Závěr
Schizofrenie je závažné onemocnění, které postihuje v průměru 1 % populace. Léčba schizofrenie je založena především na farmakoterapii antipsychotiky, ale neméně důležitá je i spolupráce nemocného. Velký vliv na tělesnou hmotnost má i antipsychotická medikace. Nejvíce se na přírůstku hmotnosti podílejí léky s účinnou látkou olanzapinem - Zyprexa, Zalasta, Olpinat, dále léky s klozapinem, např. Leponex.
Výsledky rozhovorů potvrdily, že všeobecné sestry mají dostatečné informace o možných metabolických rizicích u osob trpících schizofrenií, dobře se orientují v antipsychotické medikaci a znají nežádoucí účinky těchto léků. Některé zásady zdravého životního stylu sestry znají, ale přiznávají, že ho příliš nedodržují, přesto se snaží edukovat klienty ve správném stravování a v úpravě životního stylu. Bohužel se denně setkávají s negativním přístupem převážné většiny klientů. Naordinované diety klienti nedodržují, přejídají se. Stejný přístup mají k fyzické aktivitě. Jen malá část těchto lidí projevuje zájem o pohybové aktivity nabízené v DZR. Všechny čtyři sestry považují počet fyzioterapeutů v zařízení za nedostatečný, uvítaly by individuální přístup k věkově starším klientům. Nutriční péči si sestry shodně představují v práci nutričního terapeuta, který by sledoval výživový stav klientů a úzce spolupracoval s ošetřujícími lékaři. V nutriční podpoře jsem se u sester shledala s nedostatkem informací o modulární dietetice, za vhodné považuji zvýšit povědomí personálu o výrobcích používaných při specifických výživových nárocích. Většina z nás ani netuší, že lidé postižení schizofrenií kromě svého základního už tak těžkého psychického onemocnění jsou mnohem více ohroženi rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Bc. Petra Giertlová, Domov Libníč a CSS Empatie
RNDr. Pavel Suchánek, Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Laboratoř pro výzkum aterosklerózy (LVA), IKEM, Praha
Literatura:
1. Adámková V. Obezita. Vydání 1. Brno: Facta Medica, 2009, 122 s. ISBN 978-80904260-5-4.
2. Svačina Š. Obezita a psychofarmaka. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254- 253-2.
3. Švestka J. Psychiatrie, 2005, roč. 9, Suppl. 1, s. 308-309. ISSN 1211-7579.
4. Sigmundová Z. Rizikové faktory životního stylu schizofrenických pacientů. Psychiatrie pro praxi, 2008, č. 1, s. 20-23. ISSN 1803-5272.
Recenzovaly:
Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice, Praha
Bc. Mgr. Michaela Gruberová, Soukromá stomatologická ordinace
Další články v tomto čísle
- Kdo chce spáti sladce, ať večeří krátce
- Jak správně napsat životopis a motivační dopis
- Jde nám o film. Politiku u majora Zemana neřešíme
- Projekty bezplatného vzdělávání zdravotníků skončily
- Edukovaný pacient se vyplatí
- Poruchy příjmu potravy aneb když je jídlo jed i lék
- Jak na správnou výživu při práci ve směnném provozu?
- Dotazník stravovacích zvyklostí
- Výživa stomiků
- Úroveň znalostí sester o základní a rozšířené resuscitaci dle platných guidelines