Číslo 5 / 2013
Jak na správnou výživu při práci ve směnném provozu?
Péče o nemocné klade na člověka značné nároky. Zátěž je o to větší, jedná-li se o práci na směny. Pokud k tomu přidáme ještě nutnost skloubit práci s péči o rodinu, je jasné, že člověk musí být ve velmi dobré kondici, aby vše zvládl.
O dobré kondici rozhoduje vedle vrozených dispozic především náš životní styl, tedy dostatečný odpočinek, pohyb a kvalitní strava v přiměřeném množství. Proč je tedy obzvláště důležité dodržovat zásady správné výživy při práci na noční směny?
Zahraniční studie jednoznačně prokázaly, že práce na noční směny přináší celou řadu negativních důsledků na lidské zdraví, především v oblasti kardiovaskulárního a gastrointestinálního traktu. Při dlouhodobé zkušenosti s prací v noci se zvyšuje riziko metabolického syndromu (obezita, inzulinová rezistence, vyšší krevní tlak, vyšší hladina krevních lipidů), prevalence peptických vředů je u lidí, kteří pracují na směny, 8krát vyšší než u lidí pracujících ve dne. Částečně lze tyto negativní přízn aky při číst narušení přirozeného cirkadiánního rytmu a nedostatečné době spánku a odpočinku, což samo o sobě vyvolává v organismu stres se všemi patofyziologickými důsledky, částečně mohou být metabolické poruchy zaviněny nepravidelným příjmem a nedostatečnou kvalitou stravy.
Formulace výživových doporučení pro pracující na noční směny je velmi obtížná a naráží na několik problémů. Předně organismus člověka je nastavený tak, aby během noci odpočíval a regeneroval. Při hladovění dochází během této fáze k využití energie z tukových zásob. Pokud jíme v noci, nejsou v organismu ideální podmínky pro správné trávení, vstřebávání a využití živin a dochází k narušení střevní motility. Vzhledem k těmto skutečnostem není jasné, zda vůbec příjem potravy v noci přináší organismu užitek. Pravdou je, že jídlo v noci nám může zlepšit náladu a pomůže překonat únavu, avšak zároveň narušuje pravidelnost našeho metabolismu. Při meme-li za svou variantu, že jíst během noci je vzhledem k pracovnímu nasazení nutné, nemáme, co se týče nutričního složení nejvhodnější stravy, zatím žádné vědecky podložené důkazy. Dalším neméně významným problémem v mnoha provozech jsou podmínky pro stolování během noční směny a také dostupnost stravy.
Zvládání nočních směn a jejich negativních důsledků je individuální. Pokud pracujete na směny a daří se vám uchovávat stálou zdravou hmotnost, patříte pravděpodobně ke šťastlivcům, kteří si se změnou stravovacích zvyklostí nemusejí lámat hlavu. Pokud však na sobě pociťujete nějaké negativní důsledky jako např. vzestup hmotnosti, bolesti žaludku, nadměrnou únavu, poruchy spánku, je dobré se zamyslet nad změnou.
Vzhledem k současné úrovni znalostí této problematiky lze formulovat některé základní principy, které platí i pro obecnou populaci:
- Snažte se mezi půlnocí a 6. hodinou ranní nejíst nebo alespoň jíst velmi málo. Pokud pracujete na noční směny, snažte se najíst na začátku a na konci směny.
- 1-2 hodiny před hlavním spánkem nejezte větší jídlo (> 20 % celkového energetického příjmu). Jezte pestrou stravu zahrnující potraviny ze všech skupin (obiloviny, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, maso).
- Omezte konzumaci potravin s vyšším obsahem přidaného cukru.
- Snažte se jíst v co nejpříjemnějším prostředí, pokud možno mimo vaše pracoviště.
- Ve volných dnech se snažte o zdravý životní styl zahrnující dostatek vhodné pohybové aktivity (domácí práce nejsou cvičení!!!), pravidelný příjem potravy a dostatek spánku.
k věci
- Pravidla pro pracující na noční směny
Nasnídejte se, i když jdete potom spát, vyhnete se předčasnému probouzení z důvodu hladu.
Držte se co nejvíce obvyklých schémat denního a nočního příjmu potravy.
Svůj 24hodinový příjem potravy rozdělte do 3 hlavních jídel o obsahu 20-35 % celkové energie. Pokud máte vyšší výdej energie, jezte častěji.
Během noční směny si vybírejte zdravější varianty svačin, např. ovoce, zeleninové saláty, zeleninové polévky, jogurt, cottage sýr, vařená vejce, obložený chléb, ořechy namísto sladkostí. Pozor na komerční slazené nápoje.
Další články v tomto čísle
- Kdo chce spáti sladce, ať večeří krátce
- Jak správně napsat životopis a motivační dopis
- Jde nám o film. Politiku u majora Zemana neřešíme
- Projekty bezplatného vzdělávání zdravotníků skončily
- Edukovaný pacient se vyplatí
- Poruchy příjmu potravy aneb když je jídlo jed i lék
- Dotazník stravovacích zvyklostí
- Výživa stomiků
- Riziko malnutrice u osob se schizofrenním onemocněním
- Úroveň znalostí sester o základní a rozšířené resuscitaci dle platných guidelines