Číslo 4 / 2012
Nutriční podpora dětského pacienta se syndromem krátkého střeva
Souhrn: Syndrom krátkého střeva je soubor příznaků způsobených většinou chirurgickým zákrokem – plocha střeva je po něm zmenšena a je zkrácen tranzitní čas natráveného jídla střevem. Dochází tím ke snížení absorpce živin, vody a elektrolytů. Závažnost onemocnění je určena rozsahem a místem resekce. Pacient bývá ohrožen dehydratací a malnutricí, a proto je nutné minimalizovat úbytek hmotnosti, podávat denní jídla v menších dávkách a častěji, stravu je třeba individualizovat. Kazuistika přibližuje případ 12letého chlapce se získaným syndromem krátkého střeva, jemuž byla nejprve podávána parenterální výživa a teprve se zlepšováním jeho stavu byl možný postupný přechod na výživu per os.
Klíčová slova: tenké střevo – vstřebávání živin – malnutrice – individuální strava – syndrom krátkého střeva.
Nutritional support of a pediatric patient with short bowel syndrome
Summary: The short bowel syndrome is a set of signs and symptoms usually caused by a surgical intervention. Following it the surface area of the bowel is reduced and the intestinal transit time of the partially digested food is shortened. This leads to poor absorption of nutrients, water and electrolytes. Severity of the disorder is dependent on the extension and site of resection. The patient is usually endangered by dehydration and malnutrition and therefore it is necessary to minimi ze the weight loss and to serve the daily meals in smaller portions and more frequently, the diet should be individualized. The case report deals with the case of a 12 year old boy with acquired short bowel syndrome. He was on parenteral nutri tion at first and only when his condition improved a gradual change over to feeding by mouth was possible.
Key words: small bowel – nutrient absorption – malnutrition – individual diet – short bowel syndrome.
Úvod
Syndrom krátkého střeva je stav, kdy střevo je krátké, s malou plochou pro vstřebávání živin, takže dochází k malabsorpci bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek.
Projevy: vznik malnutrice, špatný vývoj a růst, hubnutí, průjmy, vyčerpání energetických zásob, ztráty tekutin. Závažnost závisí na rozsahu ztráty funkce nebo resekce, lokalizaci ztracené části střeva, přítomnosti ileocekální chlopně.
Příčiny: Krátké střevo může být vrozené (vzácněji) nebo je zkráceno chirurgicky při odstranění chorobně změněné části. U dětí je nejčastější příčinou zánět střeva nedonošených dětí, tzv. nekrotizující enterokolitida, dále porucha nervového zásobení střeva. U dospělých je častou příčinou tzv. infarkt střeva – uzávěr tepny zásobující tenké střevo, stavy po operaci nádoru, operace pro nespecifické střevní záněty.
Léčebná výživa závisí na velikosti a na části resekovaného střeva.
Všeobecná doporučení: Pevné po traviny je vhodnější podávat odděleně od tekutých, což zlepšuje resorpci výživných složek. Často se objevuje laktózová intolerance, kdy je nutné ve stravě omezit až vyloučit mléko a mléčné výrobky. Pokrmy podáváme v častých menších porcích.
Kazuistika
Na jednotku intenzivní péče (JIP) dětské chirurgie Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) byl v dubnu 2009 z JIP Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny přeložen dvanáctiletý chlapec, účastník autonehody v březnu 2009. Měl mnohočetná poranění, hemoperitoneum (přítomnost volné krve v břišní dutině), fraktury pravého lemuru a pravého klíčku a další. Chlapec musel absolvovat opakované operační revize, prodělal komplikované septické stavy, to mělo za následek syndrom krátkého střeva, opakovaly se infekce, byl mu zaveden centrální žilní katetr (CŽK). Chlapci bylo ponecháno 25 cm jejuna (lačník), Bauhinská chlopeň byla zachována.
Chlapec měl onemocnění autistického spektra, vyžadoval individuální přístup, byl komunikativní, zvídavý, bylo třeba mu vše vysvětlovat.
Duben: Od počátku byla podávána parenterální výživa allinone, nutriční terapeutka byla poprvé kontaktována v dubnu 2009, zkušebně jsme ze stravovacího provozu posílali nemastné bujóny. Chlapec zvracel, proto bylo rozhodnuto zatím nepodávat nic per os. Lékaři mu provedli jejunostomii, ale nastaly problémy s hojením, tvořily se píštěle.
Srpen: Na období od 11. do 25. 8. byl chlapec přeložen do pražského IKEM, kde byl objednán k plánované revizi dutiny břišní, k úpravě jejunostomie, eventuelně obnovení kontinuity gastrointestinálního traktu (GIT), byla provedena jejunoileoanastomóza (znovu napojení částí tenkého střeva). Za šest měsíců byla navržena enteroplastika.
26. srpna byl již chlapec na JIP pro větší děti FN HK, stále byl na parenterální výživě.
Září – Hlavní cíl: po dlouhé době chlapce převést na příjem stravy per os a obnovit funkčnost střev.
Od pondělí 7. 9. 2009 jsme začali s opatrností podávat kuřecí a hovězí bujóny, krémové bramborové polévky, kuřecí nemastné krémy, bramborovou kaši, ovocnou přesnídávku, tvaroh vanilkový, puding apod. Sestry na oddělení chlapce krmily lžičkou, strava byla kašovitá, mixovaná. Do péče o chlapce byla zapojena rodina, nosila mu jogurty, piškotové měkké svačinky, tavený sýr s tyčinkami, které měl chlapec před nehodou rád.
Zdroj: http://uvahealth.com/services/digestive-health-1/conditions-and-treatments/222678
Zdroj: http://www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productID=352&detailSubCatCode=115
Zdroj. http://strevni-nepruchodnost.webnode.cz/anatomie-a-fyziologie/
dušeZdroj: http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/biochem/text6.htm
Chlapce trápily úporné průjmy, byla nutná změna jídelníčku. Z mléčné kuchyně byly podávány rýžové odvary, ze stravovacího oddělení jsme posílali obilninové, šlemové polévky, přesnídávky, jablečný kompot. Ve stravě jsme museli vynechat mléčné výrobky, nastalo podezření na intoleranci laktózy, byla upozorněna rodina. Chlapec měl velmi rád smetanové jogurty, nyní ale musel vše vyloučit, rodina byla poučena.
Následující týden jsme podávali kuřecí nemastné krémy, dušené filé na vodě, kuřecí maso mixované s bramborami, nemléčnou bramborovou kaši. Chlapcův příjem stravy byl stále nízký, snědl vždy jen pár lžiček, stále na parenterální výživě, již méně časté stolice. 18. 9. jsem propočítala nutriční hodnoty stravy – příjem byl 30,2 g B (bílkovin), 10,9 g T (tuků), 133,2 g S (sacharidů), 3 196,7 kJ (kilojoulů).
Třetí týden: 22. 9. byla chlapcova hmotnost 65 kg, výška 160 cm, strava byla převážně sacharidová, opět se přechodně vyskytla intolerance laktózy, porucha trávení tuků. Parenterální výživa plně kryla potřebu energie a živin, chlapec ústy přijímal malé množství potravy.
Šestý týden: 11. 10. – příklad stravy 1 dne – snídaně: piškotová bábovka, oběd: bujón s těstovinou, kuřecí nudličky přírodní, brambory, svačina: ovocná přesnídávka, večeře: tavený sýr se šunkou, 1 rohlík.
Sedmý týden: v tomto týdnu byl chlapec přeložen na lůžkové oddělení větších dětí, již není na JIP. Za poslední měsíc neměl žádný váhový úbytek, byla snižována parenterální výživa (odpojen na 4 hodiny), ve stravě jsme podávali chlapcovy oblíbené pokrmy v rámci dietního režimu, např. zapečené brambory, těstoviny se šunkou, masové nákypy, bramborovou kaši, maso v mleté úpravě. Chlapec popíjel rehydratační roztok určený k dietnímu postupu při průjmových potížích a dehydrataci. Na oddělení byly zařazovány také přípravky enterální výživy (Fresubin, Nutridrink).
Osmý týden: 27. 10. – stravu jsem vybírala podle pacientovy chuti, někdy za přítomnosti otce nebo dědečka, chlapec byl bez průjmů, přijímal ještě částečnou parenterální výživu.
Konec listopadu: u chlapce se opět vyskytly průjmy, proto jsme mu podávali bezlaktózovou stravu, netoleroval ani eidam, i přes tyto obtíže se ale cítil dobře, byl nenáročný, dobře si vybíral stravu z nabízeného sortimentu jídel.
Prosinec: 15. 12. – příklad propočtu nutričních hodnot u snědené stravy – snídaně: drůbeží paštika, máslo, rohlík, přesnídávka: sladká houska – 1 ks, jablečný kompot, oběd: hovězí polévka s těstovinou, pečené kuře, brambory, svačina: jablečná přesnídávka, mléčné sušenky, večeře: šunkový salám, máslo, rohlík. Celkem: 7 003,6 kJ, 52,3 g B, 61,2 g T, 243,7 g S.
Konec hospitalizace: Chlapec odešel 22. 12. 2009 domů, jeho hmotnost byla 63,2 kg, přetrvávala laktózová intolerance. Docházel do gastroenterologické poradny, stále měl zaveden CŽK, prováděl se proplach CŽK. Doma byly do jídelníčku zařazeny a zkoušeny i bílkovinné potraviny nemléčné, např. sójové, rýžové mléko, sójové jogurty a další výrobky, chlapec dobře toleroval jogurty s kulturou bifidus Actiregularis, užíval modulární dietetikum Protifar, suplementy vitaminů a minerálních látek. Příklad propočtu domácí stravy z doby, kdy chlapec docházel do gastroenterologické poradny: např. 3.1.2010–5757 kJ, 44,6 g B, 33,2 g T, 215,5 g S; 15.2.2010–7394 kJ, 70,6 g B, 66 g T, 200,1 g S, nutriční hodnoty se měnily dle zařazených jídel, výpočty jsou uvedeny bez nutričních doplňků (Protifar).
Koncem srpna 2010 byl odstraněn centrální žilní katetr, chlapec užíval nadále Fresubin, nejraději měl čokoládovou příchuť, Protifar, minerály (kalcium, zinek aj.), vitamin E, stále docházel do gastroenterologické poradny. 11. září 2010: chlapec byl opět hospitalizován na JIP pro větší děti pro neustálé průjmy a dehydrataci organismu. I v současné době pacient stále navštěvuje gastroenterologickou poradnu dětské kliniky ve FN Hradec Králové.
Závěr
Touto kazuistikou bych chtěla upozornit na obtížnost výživy dětského pacienta se syndromem krátkého střeva. Je třeba si uvědomit, že stav výživy je ovlivněn nejen onemocněním, ale i osobností pacienta, stravovacími návyky v rodině, pobytem v nemocnici. Velmi důležitá je spolupráce rodiny s celým ošetřujícím týmem.
Lenka Myslivcová, nutriční terapeutka, FN Hradec Králové
Literatura:
1. Nevoral J a kol. Výživa v dětském věku. Jinočany: H&H, 2003.
2. Keller U, Meier R, Bertoli S. Klinická výživa. Praha: Scientia Medica, 1993, 236 s.
3. Svačina Š a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008.
Recenzovali:
MUDr. Jolana Bártová, II. interní klinika gastroenterologie, FN Hradec Králové, vedoucí lékařka lůžkového oddělení gastroenterologie a hepatologie
MUDr. Roman Mottl, Ph.D., Klinika geronto- logická a metabolická, FN Hradec Králové
Další články v tomto čísle
- Tým mimořádných osobností
- Komora už má svůj název
- Skupina technických profesí komory nelékařů
- Potřeby dítěte v ošetřovatelském procesu
- Trénujte si mozek
- Ošetřovatelství I
- Prevence zubního plaku
- Moderní léčba křečových žil
- Jak pokračovat dál v domácí hospicové péči, když žádný systém paliativní péče v ČR neexistuje?
- Kardiostimulátory: Jsou pacienti dostatečně informováni?