Číslo 1 / 2011
Nutriční péče. Kvalifikovaná nutriční péče musí být součástí komplexí léčby
Poskytovatel léčebné, preventivní a ošetřovatelské péče má povinnost zajistit pravidelnou dostupnost výživy přiměřené věku pacientů/klientů, jejich kulturním a stravovacím zvyklostem a plánované zdravotní péči. Zajištění kvalifikované léčebné výživy je přitom integrální součástí komplexní léčebně-preventivní a ošetřovatelské péče. Významně ovlivňuje strukturu léčebného postupu a napomáhá ke snižování nákladů na medikamentózní léčbu.
Rizika plynoucí z nekvalitně poskytnuté léčebné výživy jsou srovnatelná s nekvalifikovaně poskytnutou léčbou. Osoby s nedostatečnou výživou či parciálními nutričními deficity jsou vždy léčeni déle a jejich léčba je výrazně dražší, což je opakovaně dokládáno zahraničními studiemi (v ČR nebyly srovnatelné studie realizovány).
Všichni pacienti identifikovaní jako nutričně rizikoví vyžadují individuální a cílenou nutriční péči, tedy následné systematické řešení identifikovaných problémů a sledování účinnosti provedených opatření prostřednictvím kvalifikovaných pracovníků. Proto jsou nutné standardy nutriční péče.
Nutriční stav seniorů
Starší populace představuje skupinu obyvatel, jejíž nutriční stav je často neuspokojivý, neboť je ovlivňován celou řadou faktorů, jako jsou fyziologické a sociální změny spojené se stárnutím, výskyt chronických chorob, užívání léků a snížená mobilita (Morley, 1995).
Podíl podvyživených mezi seniory umístěnými v pobytových zařízeních se podle různých zahraničních studií značně liší a pohybuje se mezi 15–60 % v závislosti na použitých metodách a charakteristikách sledovaných jedinců (Salva a Pera, 2001).
Prevalence malnutrice
Stáří 50 %
Respirační choroby 45 %
Zánětlivá střevní onemocnění 80 %
Pacienti s maligními tumory 85 %
Příčiny: snížená chuť k jídlu, porucha trávení, malabsorpce, zvýšené ztráty, snížená proteosyntéza, zvýšený katabolismus.
Včasné vyhledání klientů, kteří trpí podvýživou nebo jsou rozvojem podvýživy ohroženi, umožňuje zajistit náležitou nutriční podporu, a zamezit tak dalšímu zhoršování jejich nutričního stavu (Vellas, 1999).
Vliv výživy na zdravotní stav: imunita (střevní bariéra), reakce na medikaci, schopnost sebepéče, hybnost, sklon k poškození kůže, úbytek svalů – srdce, bránice.
Vliv zdravotního stavu na výživu: snížená chuť až nechutenství, nauzea, neschopnost konzumu stravy, jednostranná strava, poruchy trávení a vstřebávání živin, průjmy, zácpa.
Zdravotní důsledky malnutrice
Oslabení imunitního systému – zvýšené riziko infekcí, vyšší riziko vzniku septického šoku.
Zpomalené hojení ran – delší hospitalizace, více antibiotik, většinou finančně nákladnějších, pravděpodobnost většího počtu chirurgických výkonů.
Hypoproteinémie – riziko menší dostupnosti použitých léků (bílkoviny slouží také jako transportní proteiny), otoky.
Snížená motilita střev – sklon k zácpě, zhoršení bariérové funkce střeva, zvýšené riziko sepse (septického šoku).
Snížení svalové síly – zhoršené vykašlávání, snížení ejekční frakce myokardu – pravděpodobné zhoršení oběhové insuficience, zhoršená rehabilitace, upoutání na lůžko.
Sklon k trombózám – riziko trombóz se všemi nežádoucími důsledky.
Identifikace nutričních problémů
Cíl nutriční péče – dosáhnout per os příjmu podle možností pacienta, kompenzovat potřeby pacienta (sipping, enterální výživa).
Definice nedostatečné nutriční péče: Nedostatečná nutriční péče je nutriční péče, která nekryje aktuální nutriční potřebu nemocného/klienta, nedoplňuje vzniklé nutriční deficity, neposkytuje takové živiny a doplňky, které jsou potřebné k řešení aktuální preventivní či léčebné potřeby, vystavuje pacienta/klienta nutričním deficitům, ohrožuje ho rizikem malnutrice.
Systém identifikace nutričních problémů. Základní formou je použití screeningového formuláře cíleného na identifikaci nutričního rizika dané skupiny pacientů/klientů (například pro seniory, děti aj.), která je v určeném čase pravidelně opakována.
Vnější rizikové faktory. Základním vnějším rizikovým faktorem je stav výživy populace a její nevhodné stravovací návyky a preference. Mnoho osob v mladém věku (zejména dívek a žen) je ohroženo nedostatečným stavem výživy v souvislosti s dodržováním populárních redukčních diet a pseudovědeckých názorů na zdravé stravovací režimy. Střední věková kategorie má často zdravotní problémy způsobené nevyváženým způsobem stravování s nevhodným zastoupením živin a nadbytkem energie a tuku ve stravě. Seniorská věková kategorie pak má časté problémy z nedostatku některých složek výživy.
Vnitřní rizikové faktory. Základním rizikovým faktorem je neznalost problematiky a neinformovanost o správném postupu při realizaci nutriční péče. Dalším pak jsou si tuace, kdy je nějaké řešení realizováno, ale nekvalifikovanými či nekompetentními pracovníky.
Základní nutriční screening
Jednoduchý – provedený tak, aby mohl být vyšetřen všeobecnými sestrami: výška, hmotnost (BMI), hubnutí, množství jídla v poslední době, projevy nemoci a faktor stressu – na podkladě očekávaného výkonu.
Celkové skóre – rozdělí pacienty na:
• běžné – bez nutnosti zvláštní nutriční intervence,
• ohrožené – vyžadují vyšetření nutriční terapeutkou, výběrová dieta,
• rizikové – malnutrice ohrožující život či průběh choroby, nutná speciální nutriční léčba.
Rizika plynoucí z nekvalitně poskytnuté léčebné výživy jsou srovnatelná s nekvalifikovaně poskytnutou léčbou.
Osoby s nedostatečnou výživou či parciálními nutričními deficity jsou vždy léčeny déle a jejich léčba je výrazně dražší. Všichni identifikovaní jako nutričně rizikoví vyžadují individuální a cílenou nutriční péči, tedy následné systematické řešení identifikovaných problémů a sledování účinnosti provedených opatření prostřednictvím kvalifikovaných pracovníků. Včasná identifikace nutričně problémových osob tak může zamezit dalšímu zhoršování jejich nutričního i zdravotního stavu.
Další oblastí odborné nutriční problematiky je úprava stravování ve vazbě na konzumaci léků (nejznámější je interakce Warfarinu a vitaminu K). I tuto oblast je třeba řešit ve spolupráci s nutričními terapeuty v rámci multidisciplinární spolupráce.
Důsledky malnutrice
Zdravotněekonomické důsledky, sekundární důsledky malnutrice v praxi, následně i ekonomické dopady na zdravotnickou instituci: zvýšená morbidita, prodloužení doby hospitalizace, prodloužení doby rekonvalescence.
Ekonomické důsledky včasných opatření při malnutrici – snížení potřeby antibiotik, délky hospitalizace, mortality, nákladů na celkovou léčbu, zejména výrazné při tzv. platbě za diagnózu.
Zvýšení částky na optimální léčebnou výživu u malnutrice se zdravotnickému zařízení vyplatí.
Závěr
Správně a komplexně poskytovaná nutriční péče znamená počáteční zvýšení nákladů na výživu (úhrada preparátů) a diagnostické přístroje včetně kancelářských potřeb (formuláře). Tyto náklady však výrazně převáží snížení nákladů na medikaci, spotřebovaný zdravotnický materiál, zkrácení doby hospitalizace a snížení nákladů s ní spojených, snížení náročnosti ošetřovatelské, tedy výrazné snížení celkových nákladů na pacienta, ale i snížení potřeby so ciálních dávek. Profit z takto prováděné nutriční péče má jak pacient, tak zdravotnické zařízení a v konečném důsledku stát.
Nutriční péče je nedílnou součástí komplexní péče o nemocného ve všech segmentech realizované péče, tedy i v ambulantní a primární sféře. Multidisciplinární forma její realizace dosud není obvyklá. Logickým trendem ve vazbě na kvalitu a komplexní zajištění péče je standardizace identifikace nutričního stavu klientů a návazná adekvátní nutriční péče zajišťovaná ve spolupráci s nutričními terapeuty.
(Literatura u autorky)
Tamara Starnovská, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, sekce nutričních terapeutů ČAS, Praha
Další články v tomto čísle
- Úvod do ergoterapie
- Jak čelit rakovině
- Internet jako cesta pomoci. Internetové poradenství pro pomáhající profese
- Sestry promluvily
- Nový katalog prací
- Péče o mrtvé tělo i truchlící pozůstalé
- Podíl manuálních lymfodrenáží na hojení chronických ran
- Odběr kapilární krve – rutina s mnoha riziky?
- Rodičem po transplantaci kmenových buněk krvetvorby v dětství
- Psychosociální podpora předčasně porodivších žen po úmrtí novorozence