Číslo 5 / 2010
Význam prevence ve stomatologii – Z. Broukal
Prevence je obsažena v každém medicínském oboru a v každé jeho části, tedy i ve stomatologii a v jejích jednotlivých disciplínách. V péči o zdraví jedince a celé populace má rozhodující význam jak pro předcházení nemocem a chorobným stavům, tak i pro udržení vysoké kvality zdraví po celý život. Musíme si proto určitou její oblast vymezit. Mluvme tentokrát o prevenci onemocnění zubů. Florence o ní hovořila s prof. MUDr. Zdeňkem Broukalem, CSc., z Výzkumného ústavu stomatologického 1. LF UK a VFN v Praze.
Zubní kaz, záněty dásní a onemocnění závěsného aparátu zubů a jejich následky patří mezi onemocnění s hromadným výskytem. Jen nepatrná část populace je jich ušetřena. I když neohrožují u převážné většiny jedinců celkové zdraví nebo dokonce život, vyžadují gigantické náklady na ošetření, léčbu nebo odstraňování jejich následků, tedy ztrát zubů. Sebepečlivější ošetřování zubního kazu nebo léčba zánětů dásní nestačí, aby k předčasným ztrátám zubů nedocházelo. Těm je možné zabránit jen uplatněním celoživotních soustavných preventivních opatření.
Jaká jsou tedy tato preventivní opatření?
Zubní kaz jako povrchový defekt skloviny, vzniklý rozpouštěním sklovinné-ho minerálu a postupně pronikající do hloubky tvrdých zubních tkání, vzniká souhrou příčinných faktorů, mezi kterými se uplatňují zejména odolnost skloviny, cukerná složka potravy a některé mikroorganismy přítomné v dutině ústní. Preventivní opatření tedy musí být namířena proti těmto příčinným faktorům, nejlépe proti všem zároveň. Pro zajištění vysoké odolnosti skloviny je to správná výživa během vývoje zubů a fluorid jako esenciální stopový prvek během vývoje zubů a pak po celý život. Potravové riziko se dá snížit až eliminovat důslednou redukcí sacharidové složky potravy, zejména redukcí příjmu sacharózy a snížením frekvence jejího příjmu v průběhu dne. Na mikroorganismy nejvíc platí důsledné a pravidelné čistění zubů, stimulace tvorby slin a samozřejmě také omezení příjmu sacharidů, které jsou v ústech pro mikroorganismy důležitou živinou.
Mluvme tedy konkrétně o výživě.
Nejdříve je třeba stručně zopakovat, jak se zuby vyvíjejí. Dočasný chrup má 20 zubů, začíná se dávno před narozením a v ústech dítěte se objeví mezi půl rokem až druhým rokem života. V té době se v čelistech vyvíjejí stálé zuby, těch je celkem 32 a do úst prořežou mezi šestým a řekněme osmnáctým rokem. Důležité je, že zubní korunky se vyvíjejí v čelistech hned do definitivní velikosti a povrch skloviny, která je na povrchu zubních korunek, se po prořezání zubů do úst dotváří jen nepatrně. Potrava matky a dítěte, která by měla být vyvážená a bohatá na vápník a fosfor, příznivě ovlivní zuby vlastně jen v období jejich vývoje.
V okamžiku, kdy se zuby objeví v ústech, a dále po celý život je dostatečný přívod vápníku a fosforu potravou nutný k tomu, aby sliny mohly plnit jednu ze svých funkcí, reparovat a remineralizovat povrch zubů v ústech, neustále ohrožovaný kyselými složkami potravy nebo činností mikroorganismů. Do hry vstupuje cukerná složka potravy, která se při průchodu ústy stává substrátem pro mikroorganismy a je jimi štěpena na organické kyseliny, zejména na kyselinu mléčnou. Nejsnadněji mikroorganismy metabolizují sacharózu nebo glukózu, rostlinné nebo živočišné škroby mnohem méně. Jde tedy vlastně hlavně o cukr v čisté podobě a ve sladkých potravinářských výrobcích nebo nápojích. Příjem cukru v čisté podobě nebo v těchto produktech je pro efektivní prevenci zubního kazu nezbytné omezit a zejména snížit frekvenci jejich příjmu.
Máte pro to nějaká praktická doporučení?
Pokud jde o cukr, tak jistě. Dospělí se bez sladkého mohou obejít. U současného civilizovaného člověka jsou cukr a cukrovinky většinou jen energetickým balastem a kromě zubního kazu ohrožují člověka nadváhou a jejími následky. U dětí je otázka složitější, protože dětský organismus nedokáže využít jako energetickou složku potravy pouze tuky. U dětí proto platí požadavek snížit frekvenci příjmu cukru a cukrovinek. Ve skandinávských zemích se již před řadou let prosadil velice úspěšný program tzv. sobotních sladkostí. Rodiče i děti jsou vedeni k tomu, aby se zejména cukrovinky konzumovaly jen občas, nikoli každodenně, a tak třeba jenom v sobotu. Jinou otázkou je konzum nápojů označovaných jako „light", tedy nápojů slazených náhradními nebo umělými sladidly.
Jak se díváte na tyto „ lehké" nápoje?
Nejdříve je nutné říci, že se v posledních letech ve světě i u nás zvýšila spotřeba nealkoholických slazených nápojů zejména dětmi do té míry, že představují riziko jak z hlediska zubního kazu, tak i z hlediska nadměrného příjmu energetického. Tzv. lehké nápoje obě tato rizika významně snižují. Dál musíme říci něco o sladidlech, tedy sladkých přísadách v těchto nápojích. Mluvíme o sladidlech přirozených, náhradních a umělých. Přirozenými sladidly jsou sacharóza, tedy cukr řepný nebo třtinový, fruktóza nebo glukóza, ale také med nebo přírodní ovocné šťávy a ovocné koncentráty. Mezi náhradní sladidla počítáme ostatní sladce chutnající sacharidy. V potravinářských technologiích se nejčastěji používají např. sorbitol, xylitol, palatinit nebo hydrogenované škroby. Náhradní sladidla jsou pro lidský organismus energeticky využitelná, neštěpí je ale ústní mikroorganismy, a nejsou tedy riziková z hlediska zubního kazu. V převážné většině jsou vhodná i pro děti. Umělá sladidla nepatří svou chemickou podstatou mezi sacharidy, pouze chutnají sladce. S výjimkou aspartamu, což je bílkovina, jde většinou o látky tělu cizí a ve větším měřítku nevhodné pro dětskou výživu. Nápoje označené „light" obsahují obvykle sladidla náhradní s malou příměsí sladidel umělých. Ze stomatologického hlediska je lze zcela doporučit jako nerizikové nápoje pro dospělé a s určitou opatrností, tedy s ověřením, o jaké sladidlo jde, také u dětí.
Co říkáte žvýkačkám?
Televizní reklama na žvýkačky, popisující jejich příznivý vliv na kyselost ústního prostředí, je mezi ostatními reklamami vzácnou kombinací pravdivého odborného vysvětlení mechanismu jejich preventivního účinku a nabídky zboží. Žvýkačky ano, nikoliv jako náhrada čistění zubů, ale jako pomůcka po jídle během dne a zejména po sladkém jídle. „Sugar free" žvýkačky obsahující obvykle náhradní sladidla jsou vhodnější, ale dobrou službu udělají i žvýkačky slazené klasicky cukrem.
Jak se máme dívat na fluoridy v prevenci zubního kazu?
To je složité a mnohotvárné téma na samostatné povídání. Optimální množství fluoridu jako stopového prvku je nezbytné pro zdravý vývoj zubů. Tím to ale nekončí. Zdravý vývoj zubů není dostatečný vklad pro jejich dlouhodobou odolnost v ústech. Vůbec nejdůležitější je, aby byl v ústním prostředí fluoridu dostatek pravidelně a nepřerušovaně po celý život. Fluoridy se totiž rozhodující měrou podílejí na oněch již zmíněných reparativních pochodech, bez kterých by nemohl povrch skloviny bez následků vydržet tu obrovskou mechanickou, termickou a chemickou zátěž, která na něj neustále dopadá při zpracovávání potravy a kterou na něj nakládají vždy přítomné mikroorganismy. V přirozené potravě člověka ve větší části světa není fluoridu dostatek, a proto se v rámci preventivních opatření přivádí uměle. Je celá řada možností, mezi kterými je třeba uvědoměle vybírat a vhodně je kombinovat. Pro příjem fluoridu potravou je nejvhodnější a nejbezpečnější fluoridace pitné vody, dále fluoridace kuchyňské soli nebo obohacování svačinových nápojů, např. mléka dětem. Jinou možností celkového přívodu fluoridu do organismu je podávání fluoridových tablet dětem. Zubní lékaři aplikují fluorid na povrch zubů ve formě výplachů, obkladů, laků nebo gelů. Pro domácí péči jsou to zubní pasty nebo ústní vody, obohacené fluoridy. Vhodná kombinace jednotlivých způsobů a prostředků fluoridové prevence má rozhodující význam v prevenci zubního kazu. Znovu ale podotýkám - po celý život. Fluoridová prevence uplatňovaná pouze v dětství není žádným rozpoznatelným vkladem pro odolnost zubů v dospělosti vůči kazivé atace.
Zmínil jste se o mikroorganismech, které způsobují zubní kaz. Je na obzoru nějaké očkování?
Samozřejmě se na něm po celém světě intenzivně pracuje. Výsledky ale zatím nejsou povzbudivé. Naší nejúčinnější zbraní je stále pravidelné a důsledné snižování množství mikroorganismů v ústech čistěním zubů od zubního mikrobiálního povlaku. Na tzv. kariogenní mikroorganismy ale navíc platí mnohé z toho, co jsme již zmiňovali. Důsledná redukce cukru v potravě zhoršuje mikroorganismům možnost pomnožovat se v ústech a ulpívat na zubech. Navíc některá náhradní sladidla, zejména to platí pro xylitol, poškozují metabolismus kariogenních mikroorganismů, a tím je vlastně částečně eliminují.
Uplatní se výživa, fluoridy nebo boj s mikroorganismy i v prevenci zánětu dásní?
Musíme začít zase od začátku. Aby se udržely dásně zdravé, je třeba omezit množství mikroorganismů v jejich blízkosti, tedy na povrchu zubních krčků, a zajistit neustálou mechanickou stimulaci, takový kondiční trénink dásní tuhou stravou. Té ale konzumuje současný civilizovaný jedinec málo a důsledkem je snadnější a rychlejší akumulace mikroorganismů v zubním mikrobiálním povlaku. Pravidelné a účinné čistění zubů a mechanická stimulace dásní kartáčkem a tuhou potravou jsou rozhodujícími zbraněmi, které má v prevenci onemocnění dásní každý jedinec k dispozici. Zánět dásní je vlastně začátek dlouhodobého chorobného procesu, který, pokud není včas správnou ústní hygienou nebo za pomoci zubního lékaře odstraněn, postupuje do hloubky a napadá závěsný aparát zubů v čelistech. Tím vzniká onemocnění označované jako parodontitida nebo parodontóza, které již vyžaduje odbornou léčbu a s ní také celoživotní udržovací péči, která je pro pacienta mnohem obtížnější, a je nutné říci, že i nákladnější než kvalitní preventivní domácí péče o parodont.
Prevence zubního kazu se tedy jistě vyplatí.
Samozřejmě, že vyplatí, ale není možné brát mechanicky v úvahu pouze ekonomické hledisko nebo jen určitý věk jedince. Účinná komplexní a celoživotní preventivní opatření, ať už prováděná jedincem, zdravotníky, nebo uplatňovaná v podobě plošných programů, zajistí významně lepší stav chrupu, a tedy i vyšší kvalitu zdraví a života. To by měl být hlavní cíl. Ryze ekonomické hledisko v celoživotním pohledu na prevenci zubního kazu a jeho následků ve srovnání s náklady na celoživotní ošetřování chrupu však příznivě nevychází. Nejlevnější údržbou chrupu, znovu opakuji, v celoživotním pohledu na jedince, je bohužel vytrhání rozpadlých zubů a jejich náhrada snímacími celkovými protézami. Takhle by ale neměl uvažovat ani jedinec, ani zdravotní pojišťovny, ani stát. Vrátili bychom se o sto let zpátky, kdy v chudých venkovských rodinách v některých alpských zemích dostávaly nevěsty věnem vytrhání vlastních špatných zubů a celkové protézy, aby jejich další zubní ošetřování už nic nestálo.
Prof. MUDr. Zdeněk Broukal, CSc.
Výzkumný ústav stomatologický 1. LF UK a VFN, Praha
1960-1966: studium na 1. LF UK, Praha - zákl. a nadstav. specializace stomatologie; I. a II. atestace - lékař. mikrobiol.; 1979: kand. disert. Mikrob. ekologie streptokoků v dutině ústní; 1999: habil. práce Prevence zub. kazu v předšk. věku, 1. LF UK, Praha; 2003: jmenovací řízení - profesor LF UK, Praha; řešitel a spoluřešitel řady grant. výzk. projektů (GA ČR, IGA MZ ČR) a dvou me-zinár. projektů (NIH, USA); pedag. činnost: přednášky a semináře v kariologii, prev. stomatologii, základech orální epidemiol., fluorid. prev. zub. kazu, 1. LF UK Praha; autor 140 odb. publikací (z toho 58 v zahr. čas.); učebnice: Votava J, Broukal Z, Vaněk J. Lékař. mikrobiol. pro stud. zub. lékařství, Naxos 2008; předseda Stomatol. spol. ČLS JEP; prez. Evr. asociace pro komunit. zub. péči (EADPH), člen Evr. org. pro výzkum zub. kazu (ORCA), člen Asociace učitelů teoret. oborů ve stomatol. (ABSTD)
Další články v tomto čísle
- Anonymní čekárna
- Univerzalizace, nebo specializace?
- Sestry a porodní asistentky v Evropě
- Čas pro onkologickou sekci
- ČAS bude slavit i oceňovat
- Jak vznikají nové kódy výkonů nelékařů
- Co život dal a vzal
- Bude nám potešením privítať vás
- Konference oftalmologických sester a ortoptistek
- Prevence nozokomiálních infekcí